4 min.
image_pdfimage_print

Entrevista realizada por Òscar Ramírez Dolcet

Si tens un jardí i una biblioteca, res et faltarà. No se li pot treure força a aquest pensament de Ciceró i, especialment, a l’actual societat on moltes persones -i sortosament- encara necessiten l’estímul del pensament, procedent de la literatura, la filosofia o la ciència, per ser feliços. Per això, que obri una llibreria sempre és una excel·lent notícia per alimentar aquests temps on és necessari cultivat l’esperit en aquests petits grans temples de la cultura.

Altafulla tindrà en pocs dies aquest nou espai, una nova llibreria oberta a l’aprenentatge i l’oci que més alimenta, el de la lectura. La Llibreria Bruna obrirà portes aquest dissabte 16 de març i ho farà al rovell de l’ou, a la plaça del Pou. Amb l’Elisenda Bru al capdavant, aquest niu de lletres que promet incentivar als públics de totes les edats, aproparà als qui hi entrin una oferta concreta on les editorials independents hi tindran el seu espai de rellevància.

Tot esperant la seva obertura, conversem amb l’Elisenda i descobrim més detalls sobre el seu projecte.

L’Elisenda Bru, responsable de la nova llibreria, davant la porta de l’establiment que dissabte obrirà portes.

 

Elisenda, el proper 16 de març obrirà portes el teu projecte cultural, la Llibreria Bruna. Què hi ha al darrera de tot això, quin és l’embrió de la història? Què et porta a obrir-la?

El projecte batega dins meu des de fa molts anys i respon al que citava Annie Dillard a The Writing Life: “How we spend our days is, of course, how we spend our lives”, és a dir, té a veure amb triar a què dediquem la nostra vida. Posteriorment, aquesta inquietud personal es transforma en una necessitat familiar que eclosiona amb la maternitat.

Després de molts anys anant a Barcelona, per feina i per l’oferta cultural, com a família busquem la manera de conciliar i d’apropar-nos a la cultura sense haver de desplaçar-nos constantment. És, doncs, un projecte que respon a diferents facetes de la meva vida en aquest moment, la personal, la professional, la familiar i la social.

La Llibreria Bruna obre portes al cor d’Altafulla, a la plaça del Pou que és un espai emblemàtic, i en un municipi molt carregat de cultura. És un bon punt de partida, oi?

La població d’Altafulla té molta sensibilitat cultural i això és un bon punt de partida. Hi ha moltes iniciatives i equipaments molt dinàmics, com la biblioteca, que fa una feina excel·lent. Quan hi ha hagut oferta cultural la resposta de la gent ha estat aclaparadora.

 Què oferirà d’especial aquest nou espai? Tindràs activitats concretes? Us especialitzareu en algun àmbit literari especial?

La llibreria està concebuda com un “Third Place” o tercer lloc, el que en sociologia fa referència als entorns socials separats de la casa (primer lloc) i la feina (segon lloc). Es tractaria, per tant, d’un espai destinat a la vida social i cultural de la comunitat, un lloc de sociabilitat, un espai de convivència.

La llibreria vol ser un lloc de trobada i la nostra intenció és oferir activitats per a petits i grans. Tot i tenir un fons generalista, el nostre focus està posat en les editorials independents que publiquen en català, castellà i anglès. Apostem per la lectura lenta o “slowreading” i per un catàleg acuradament seleccionat per gaudir de cada pàgina amb una lectura immersiva, en contraposició a l’entreteniment ràpid que et proporcionen els “fastbooks” (o bestsellers).

Quin públic esperes aconseguir? Quin perfil creus que es pot captar?

Espero que tothom pugui passar per la llibreria i gaudir-ne, és un espai obert a tots els públics.

Imagino que aquests mesos d’obres, que per a moltes persones també han estat d’expectació, hauràs rebut inputs o sensacions. Què en diu la gent que coneixes?

La gent ha rebut el projecte amb emoció i alegria. Els inputs rebuts han estat molt positius. Molta gent s’ha interessat i m’ha animat durant tot el procés.

Promoure la lectura lente o “slowreading” és una de les apostes de la Llibreria Bruna. Foto: Joel Muniz.

El 16 de març, per la inauguració, comptaràs amb la presència del Josep Pedrals, poeta i rapsoda amb una boníssima trajectòria. Què ens pots dir sobre ell i l’aposta que has fet perquè doni el tret de sortida a la Llibreria?

En Josep i jo som amics de fa molts anys. Ell va ser una de les primeres persones a qui vaig parlar del projecte i a qui vaig demanar consell. Vaig tenir molt clar des del principi que el dia de la inauguració volia comptar amb ell.

Una pregunta clàssica basada en un tòpic: diuen que es llegeix poc i estem en una societat esclavitzada pel mòbil… com podem afrontar, els qui fem cultura des d’àmbits diversos, aquest paradigma?

Hem relegat la lectura a l’oci i l’entreteniment, quan hauria de ser una disciplina més, doncs és la base de tot el coneixement. No conec cap criatura que faci una extraescolar de lectura i comprensió lectora. Hi ha capacitats que un infant ha d’adquirir que tots tenim clares, aprendre a nedar, a tocar un instrument musical o a parlar un idioma. I és evident que hi haurà de dedicar temps i esforç. Ningú llençaria una criatura que no sabés nedar al mar. Hi ha un monitoratge, un acompanyament, un perfeccionament. Amb la lectura això no passa. Com afrontar-ho? Amb dedicació.

Quin missatge adreces als qui veuran i llegiran aquesta noticia? Què podem dir-los de cara al dia 16 i, especialment, pels dies següents que és quan toca treballar sense pausa?

Vull donar les gràcies a totes les persones que han format part d’aquest projecte i que l’han fet possible i convidar tothom a la llibreria. Moltes gràcies!

La inauguració de la Llibreria Bruna, aquest dissabte 16 de març en la franja de 18h a 20h i amb la presència del poeta Josep Pedrals, serà amb entrada sota invitació per poder garantir un bon aforament. El diumenge dia 17 de març, a les 12.00h, hi haurà un acte inaugural adreçat més a les famílies i que inclourà l’espectacle infantil de Marieta Voltereta.