9 de cada 10 altafullencs està a favor de l’arribada dels menors a l’Alberg Xanascat

Interior de l’Alberg Xanascat, amb vistes al carrer de Dalt.

 

La polèmica generada davant la propera arribada d’un grup de menors, nascuts a diversos països africans i procedents de diversos punts de l’estat espanyol on van arribar en pasteres, a l’Alberg Xanascat d’Altafulla, té avui un segon capítol.

És el resultat de l’enquesta realitzada per aquesta revista, feta a peu de carrer i per telèfon, a un total de 117 habitants del municipi. Matisem, abans de res, que a tots els enquestats/des se’ls ha explicat clarament l’origen de la polèmica que inclou, per un costat, una recollida de signatures i, per l’altre, les previsions que té l’ajuntament d’Altafulla, a través de l’Àrea de Benestar Social, d’ocupar i formar a aquests menors en diversos àmbits. S’ha considerat que, per generar una opinió sense demagògia ni partidismes, calia explicar-ho tot bé i després formular les preguntes.

Per començar, preguntats sobre si coneixien o no l’arribada d’aquests menors al municipi, només un 21% en tenia constància. Del gruix de les preguntes posteriors, es conclouen dades molt importants.

Una de les respostes més rellevants és la referent al posicionament de cada persona sobre aquesta arribada. En aquest sentit, un 92% de les persones (108 de les 117 que han contestat les preguntes) està a favor de l’arribada dels menors ja que entén la seva situació. Les altres 9 persones s’han mostrat contraries al considerar que els menors només portaran problemes.

Un 89% confia que les activitats de formació i ocupació anunciades per l’ajuntament serviran per ajudar als menors a integrar-se a la societat altafullenca i inserir-se al món laboral quan els arribi el moment. Un 6% també hi està d’acord però demanaria un major control policial per evitar possibles problemes i un 5% està convençut que les accions anunciades pel consistori no serviran per res.

Un 6% de les persones enquestades es mostren convençudes que amb l’arribada dels menors augmentaran els problemes de convivència (robatoris, baralles i altres) però la resta asseguren que la presència d’aquests nois procedents de les pasteres no té perquè alterar res ja que se’ls posaran eines d’aprenentatge al seu abast.

Preguntats pels motius que van portar als problemes generats pel darrer grup de menors, en aquella ocasió d’origen marroquí, que van passar per l’Alberg d’Altafulla, 9 de cada 10 persones donen la culpa a la mala gestió política d’aquell moment i la poca coordinació dels responsables del propi equipament Xanascat.

Per acabar, cal destacar que un 92% consideren que la ubicació de l’Alberg al seu espai actual és bona sempre i quan hi hagi una major coordinació entre l’administració local i la Generalitat de Catalunya que en té la propietat i gestió. Un 5% creu que l’Alberg potser podria tenir una altra ubicació i la resta, un 3%, el canviaria de lloc demà mateix i dedicaria aquell edifici a altres usos.