3 min.
image_pdfimage_print

 

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

En aquest món que ens toca viure, marcat per la constant interconnexió i la comunicació digital, la rellevància de les relacions humanes i les amistats s’ha tornat més transcendental que mai. En aquest context, hem estat testimonis de la importància de cuidar-nos els uns als altres i de forjar vincles significatius amb aquells que ens envolten. Aquests llaços no només es limiten al nostre cercle més íntim, sinó també a aquelles persones amb qui compartim moments grats durant els quals ens sentim bé.

El plaer de connectar amb una altra persona, descobrint afinitats i gaudint de la companyia mútua, és una de les millors sensacions que podem experimentar. Tanmateix, és crucial tenir en compte que no totes les relacions amistoses són igualment profitoses. Algunes poden acabar en traïcions o ser decepcions, cosa que ens porta a qüestionar-nos com triem els nostres amics i quines característiques defineixen una veritable amistat.

Particularment, al rerefons d’aquesta reflexió hi trobo l’antiga saviesa del filòsof grec Aristòtil, que va abordar profundament el tema de l’amistat a la seva obra. Més que recomanables són els seus llibres “Sobre l’amistat” o “Ètica a Nicòmac” dedicada al seu fill. Segons aquest gran savi, hi ha tres tipus d’amistats: l’amistat per interès, basada en la conveniència mútua; l’amistat per plaer, on es comparteixen moments divertits, però no necessàriament una connexió íntima; i l’amistat perfecta que és la més valuosa i està arrelada en el reconeixement i l’estima de les virtuts de l’altre.

Tot i així, m’atreveixo a actualitzar i adaptar les idees d’Aristòtil sobre l’amistat en base, en part, als conceptes de la psicologia moderna que conec després d’haver llegit sobre el tema a través d’assajos, clàssics de la matèria i havent-ho viscut en primera persona. Així, doncs, penso que actualment cal contemplar quatre tipus d’amistat:

L’amistat exigent, que inclou a aquells amics més propers i valuosos, amb qui compartim una intimitat profunda i duradora. Són persones que no són fàcilment reemplaçables i amb qui mantenim una relació estable al llarg del temps.
L’amistat independent, referida a aquells individus que valoren la interacció amistosa sense la necessitat d’establir llaços profunds o duradors. Aquestes relacions poden ser més informals i subjectes a les circumstàncies de la vida.
L’amistat ‘selectivament adquisitiva’ on hi trobem persones compromeses a fer nous amics al llarg de la seva vida, mantenint tant relacions properes i duradores com amistats més distants. Es troben en un punt intermedi entre l’exigent i la independent.
L’amistat ‘incondicionalment adquisitiva’: Aquest tipus d’amistats no es caracteritzen per un fort llaç emocional, sinó per buscar més sociabilitat sense aprofundir en connexions emocionals íntimes.

Reconèixer i comprendre aquestes categories d’amistat ens permet actuar amb més consciència a les nostres relacions socials. És important reconèixer que no totes les persones que ens envolten seran amistats properes i duradores, però cada tipus d’amistat pot tenir el seu lloc i propòsit a la nostra vida.

El desenvolupament i el manteniment d’amistats significatives requereix temps, esforç i comprensió mútua. És fonamental identificar i prioritzar aquelles relacions que ens aporten un creixement personal, ens ofereixen suport en moments difícils i ens permeten compartir valors i visions del món. A més, és essencial aprendre a comunicar-nos efectivament amb els nostres amics i gestionar les nostres expectatives, comprenent que cada tipus d’amistat pot tenir la pròpia dinàmica i beneficis.

L’amistat és un procés dinàmic i evolutiu que es nodreix de les nostres eleccions i les nostres accions quotidianes. No podem caure bé a tothom, ni tampoc podem estar amb totes les persones alhora. Per tant, arriba un moment en què hem de prendre decisions sobre amb qui volem estar i a qui volem dedicar més temps i energia. En última instància, prevaldran aquells amics amb qui compartim una connexió profunda i significativa, una afinitat que va més enllà de la simple diversió i es converteix en un motor de creixement personal i superació de les adversitats.

Com he dit al començar aquest article, en aquest món on la tecnologia ens permet una àmplia xarxa de contactes, és vital recordar que la qualitat de les nostres amistats és el que realment importa. Com va dir el savi Aristòtil, “l’amic és una altra ànima” que ens enriqueix i acompanya en el nostre camí de vida.