3 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro

 

La indústria del turisme està experimentant una recuperació lenta després de patir el cop més profund de la seva història, la Covid-19, segons un informe publicat recentment per l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

No fa falta dir que moltes coses han canviat en aquest sector des de l’any 2019, l’any abans de la pandèmia. Entre aquests canvis, destaquen els països que han estat capaços d’atraure més turistes, és a dir, els més visitats del món. Com mostra el gràfic que acompanya aquest article, França, Espanya i els Estats Units han aconseguit mantenir les seves posicions com els tres principals destinacions turístiques del món, mentre que la Xina i Tailàndia han desaparegut del Top 10. Això significa que ara tots els deu primers llocs estan ocupats per països d’Europa i Amèrica.

Amb dades més precises, França segueix encapçalant el mercat turístic, tot i que ha experimentat una disminució en el nombre de visitants. L’any 2019, França va rebre la impressionant xifra de 91 milions de turistes, però al 2022 aquesta xifra va baixar a 79 milions. Espanya, en la segona posició, també ha patit una disminució, passant dels 84 milions de visitants el 2019 als 72 milions el 2022. Els Estats Units, el tercer destí turístic més popular, ha passat de 79 a 51 milions de visitants en el mateix període.

Aquests canvis en les xifres reflecteixen les diferents repercussions de la crisi sanitària a cadascuna d’aquestes destinacions i les polítiques de restricció de viatges que es van aplicar en resposta a la pandèmia. A més, no podem pas passar per alt la “força i resistència intrínseca a la marca” de cada destí, un factor important en la capacitat de recuperació del turisme en aquests països.

El que resulta especialment cridaner és l’absència de la Xina i Tailàndia en el Top 10 de destinacions turístiques el 2022, en comparació amb la seva presència en anys anteriors. Aquests canvis demostren com la pandèmia ha refet el mapa global del turisme. Mentre que la Xina i Tailàndia han experimentat disminucions en el nombre de turistes a causa de les restriccions de viatge i les preocupacions de salut, d’altres destinacions han aconseguit atreure una major quantitat de visitants malgrat els desafiaments.

Les dades presentades a l’informe de l’OMT posen de manifest que, tot i que la pandèmia ha estat un dur cop per al turisme a tot el món, la recuperació està en marxa. Les destinacions turístiques líders s’estan adaptant a les circumstàncies i treballant en estratègies per tornar a atraure els viatgers internacionals. No obstant això, el camí cap a la plena recuperació encara és incert i dependrà de múltiples factors, incloent el control de la pandèmia, la confiança dels viatgers i les polítiques governamentals en curs.

La pandèmia ha recordat la fragilitat d’aquesta indústria, la del turisme, però també ha demostrat la seva capacitat de resiliència i adaptació en temps d’adversitat.