2 min.
image_pdfimage_print

Un article de Lectures Rebels (grup de lectura feminista)

Avui us volem presentar l’obra que va centrar el darrer debat  del club Lectures Rebels: “All about love” (Tot sobre l’amor). Aquest assaig de l’escriptora nordamericana “Bell Hooks” situa l’amor com a objecte d’estudi, com a fet social que té grans repercussions en les nostres vides i en fa una acurada anàlisi.

Bell Hooks es centra en la societat nordamericana i destria quin lloc ocupa l’amor dins les prioritats de l’ordre social. L’autora en fa una crítica ferotge: el capitalisme imperant és una manifestació més del patriarcat. A tall d’exemple, als EUA l’accés a la sanitat no és igualitari (qui no té mitjans econòmics en queda exclòs); és una nació on un propietari blanc pot arribar a disparar un tret a un americà/asiàtic pel sol fet de picar a la porta (els mitjans encara ens faran sentir simpatia pel propietari empès de la por i zero empatia pel jove abatut injustament). 

La motivació de l’autora a fer aquest estudi té un caire polític i, alhora, sorgeix d’una constant cerca personal i espiritual. Bell Hooks es despulla davant el públic lector explicant experiències pròpies de la seva infantesa i n’exposa els efectes que ha tingut en la vida d’adulta el fet de créixer en una família disfuncional. Ara bé, encara queda lloc per a l’esperança: a aquelles llars on l’amor és escàs, l’autora reivindica la importància de referents (persones que, tot i ser externes a la família, poden resultar uns ferms anclatges d’amor de per vida).

“All about love” fa un repàs de les relacions de parella que Bell Hooks viu en primera persona o bé que observa en diferents cercles socials. També inclou nombroses referències d’altres obres que tenen l’amor com a objecte d’estudi. Explica com, amb l’excusa de l’amor romàntic, les dones acceptem en la parella maltractaments que en cap altra relació permetríem i com les dones sovint caiem en la trampa del mite de l’amor romàntic o bé el mite de la família feliç (segons el qual en el nom de l’amor tot està permès).

Bell Hooks indaga entre totes les capes en què la societat s’estructura per arribar a una conclusió compartida a moltes religions: que l’amor és a tot arreu. Justament el primer amor que cal cultivar és l’amor cap a una mateixa. Només des de l’autocura podrem establir relacions lliures de violència, amb plena igualtat. I quina és la recepta de l’amor? Una bona cullerada de feminisme i un polsim d’espiritualitat.

Nosaltres seguirem llegint i compartint visions sobre les lectures. Si vols venir a una lectura només cal fer un correu a lecturesrebels@gmail.com.