2 min.
image_pdfimage_print

La Porpra Trombocitopènica Trombòtica adquirida (PTTa) és una malaltia hematològica rara que requereix un diagnòstic precoç per evitar seqüeles greus o fins i tot la mort. Aquesta condició, que afecta principalment a dones de mitjana edat, es caracteritza per una disminució de l’activitat de l’enzim ADAMTS13, provocant microtrombes que poden conduir a una isquèmia generalitzada i danys orgànics.

Amb una estimació d’uns 200 casos anuals a l’Estat, els episodis aguts de PTTa són considerats emergències mèdiques, ja que sense tractament poden ser letals en el 90% dels casos, sovint en les primeres 24 hores.

Per abordar aquesta malaltia complexa i poc coneguda, se celebrarà la “3a Trobada Catalana de PTTa: Passat, present i futur”, el proper 17 de maig a Altafulla. L’esdeveniment, organitzat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb el suport de diverses entitats i la col·laboració de Sanofi i l’Àrea de Salut de l’Ajuntament d’Altafulla, reunirà experts mèdics de tot l’Estat per discutir casos pràctics i novetats en el tractament d’aquesta patologia.

Programa de la Jornada que es farà a Altafulla.

 

Un dels punts centrals de la trobada serà un acte d’homenatge al Dr. Eli Moschcowitz, reconegut pel seu paper en el descobriment de la PTT, commemorant els 100 anys de la primera descripció de la PTTa pel científic nascut a Giralt, Hongria. La jornada es dividirà en dos blocs: un enfocat en la història i el centenari del descobriment de la malaltia, i un segon bloc que explorarà les alternatives tècniques per al tractament actual i futur, amb ponents d’hospitals de referència com l’Hospital Clínic de Barcelona, la Vall d’Hebron, Bellvitge i l’Hospital de Sant Pau.

Aquesta trobada ofereix una oportunitat única per compartir coneixements i aprofundir en estratègies per millorar el diagnòstic i el tractament d’aquesta malaltia, obrint camí cap a un futur més prometedor per als pacients afectats per la PTTa.