3 min.
image_pdfimage_print

D’esquerra a dreta: Ricardo Alba, Eva Martínez i Jordi A. Jauset.

 

Altafulla serà la seu d’una important i interessant jornada que fusiona música, ciència, salut i a tots els professionals que treballen en aquest àmbit. Precisament sota el lema “Música, Ciència i Salut”, aquest esdeveniment se celebrarà el 16 de març del 2024 i té com a objectiu principal la difusió i el debat sobre els efectes positius de la música en la salut física, mental i emocional.

La regidora de Salut d’Altafulla, Eva Martínez, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa que neix amb la voluntat de ser un esdeveniment continuat. Segons les seves paraules, “la música no només és un element cultural sinó també una eina potent per millorar la salut en diversos aspectes”.

La jornada, presentada aquest dimarts a la sala de plens de l’ajuntament d’Altafulla, és impulsada pel doctor en comunicació, enginyer de telecomunicació i títol professional de piano, Jordi A. Jauset, resident a Altafulla. La ponència inicial anirà a càrrec del mateix Jauset i Laura Navarro, coordinadora de l’estudi més avançat sobre com afecta la música al genoma humà, amb seu a Santiago de Compostela.

L’esdeveniment es desenvoluparà amb dues taules rodones de debat, una integrada per professionals de la salut i una altra amb professionals musicoterapeutes. A la tarda, el doctor Tomàs Àlvaro, metge i psicòleg clínic, oferirà una ponència, seguida d’un taller pràctic d’aplicació de la música en el tractament de malalties com el Parkinson i l’Alzheimer.

La jornada culminarà amb una taula institucional en què participaran els Col·legis de Metges i d’Infermeria, l’Escola de Música i altres representants del camp de la salut. L’objectiu és recollir opinions sobre els mecanismes oficials per integrar la música com a eina complementària dins el sistema de salut.

Imatge de la Jornada “Música, Ciència i Salut”.

 

Durant la jornada, els participants podran gaudir de pauses musicals i, a més, es realitzarà una visita a la vila romana dels Munts, on també es podrà experimentar una interessant actuació musical en directe. Jauset ha destacat que “la música és cultura i ciència” i ha subratllat que, des de l’antiguitat, ha estat utilitzada per millorar l’estat d’ànim. El creador de la jornada ha explicat que “la música produeix canvis bioquímics al cervell i genera beneficis en la salut”, i ha destacat els avenços científics en aquest camp.

En la presentació de la jornada, també ha intervingut el professor de violoncel i musicoterapeuta Ricardo Alba, que ha defensat els efectes positius de la música en teràpies amb persones amb diversitat funcional, com Asperger, condició de l’espectre autista i paràlisi cerebral. Alba ha recordat que des de 2016, l’Escola de Música d’Altafulla, on ell és professor, té una aula de musicoteràpia.

Amb aquesta iniciativa, Altafulla es converteix en un referent en la promoció del binomi música i salut, posant de manifest la importància de la música com a eina terapèutica en el camp de la medicina i la psicologia.