Paquita Sendra, Pepita Farreras, Maria Porter i Neus Català. Són les quatre dones escollides per votació popular que a partir d’ara tindran un carrer o un passatge al seu nom a Altafulla. Els noms de les guanyadores s’han donar a conèixer aquest diumenge al migdia, en un acte a la Sala Teresa Manero que s’ha omplert ràpidament perquè l’espai limitat per complir les normes de seguretat i higiene Covid han reduït ,molt el seu aforament.

D’esquerra a dreta: Pepita Farreras, Carla Martínez amb la placa de Neus Català, Paquita Sendra i Maria Porter. Darrera, la coalcaldessa Alba Muntadas.
La coalcaldesa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha estat la responsable d’anunciar els noms de les quatre dones i ha explicat la rellevància que té ampliar la nomenclatura dels carrers altafullencs amb noms femenins atès que sempre han estat en minoria. La iniciativa, s’ha fet coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i Nena de la Ciència; i l’han impulsat les regidories de Polítiques de Gènere i Via Pública.
Les tres homenatjades avui i presents a l’acte s’han mostrat molt emocionades en tot moment i han agraït a la gent que els hagi votat en el procés popular iniciat per l’ajuntament i en el que han pres part més de 500 habitants empadronats al municipi.
A partir d’ara, doncs, Altafulla tindrà el carrer Pepita Farreras, el carrer Neus Català, el Passatge Maria Portet i el Passatge Paquita Sendra. També s’ha batejat un altre passatge, en aquest cas sense votació popular, posant-li el nom de Faustina que, com és sabut, va ser l’amfitriona principal de Vila dels Munts al costat del seu marit, Caius Valerius Avitus.
Les deu dones que s’havien proposat i que podien votar totes les persones empadronades a Altafulla eren Maria Baldó (destacada militant feminista, mestra, folklorista, política liberal i dirigent d’ERC), Paquita Sendra (regenta una botiga de queviures al carrer Martí d’Ardenya des de 1951), Marta Ribas (primera directora de l’Escola d’Adults d’Altafulla), Pepita Farreras (bibliotecària d’Altafulla des de 1985 fins el 2005), Antonia Coscojuela (fundadora de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla), Montserrat Roig (escriptora i periodista catalana gran defensora dels drets de les dones), Amparo Araque (primera dona regidora de l’Ajuntament d’Altafulla de 1979 a 1983), Maria Alonso (primera metgessa d’Altafulla), Neus Català (membre del PSUC i l’última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück) i Maria Porter (bibliògrafa i llibretera a més de directora del Servei del Patrimoni bibliogràfic de la Generalitat de Catalunya i filla adoptiva d’Altafulla des de 2011).
La presentació del veredicte popular al voltant de l’elecció de les dones, ha anat precedit per la presentació del treball de recerca “els carrers d’Altafulla i la seva ànima” de la Carla Martínez Luengo i del qual en parlarem properament en aquesta revista.