3 min.
image_pdfimage_print

Altafulla acabarà l’any sense tenir fibra òptica al 100% de les cases com, ara fa uns mesos, havien anunciat fonts municipals. De fet, a 31 de desembre de 2021, estaran cablejats i pre-instal·lats de fibra òptica el 89% dels carrers del municipi i quedaran pendents quatre zones concretes, una a baixa a mar i tres a la part de la vila, que ara estan a zero o sense pre-cablejar i que  s’enllestiran de cara al proper any o ja al 2023.

El problema en aquestes zones és que existeixen algunes llacunes a la preinstal·lació i això dificulta la posterior instal·lació del cable de fibra. Per altra part, que una zona estigui pre-instal·lada no vol dir que pugui tenir la fibra a l’instant perquè, com va avançar aquesta revista el passat mes de maig, Telefónica està impulsant un Pla de Reestructuració de les Xarxes que passarà per desconnectar de la xarxa de coure les centrals convencionals de tot l’estat espanyol, començant per aquelles de municipis més petits. La desconnexió de les centrals de coure, òbviament, va acompanyada de la connexió a la xarxa de fibra òptica però al llistat del qual disposa aquest mitjà, on es poden veure les centrals de coure de la província de Tarragona que seran apagades i amb la data prevista, Altafulla no hi apareix de cara al 2021 ni en previsió al 2022.

Ni pressió veïnal o de l’ajuntament ni desplegament de furgonetes

De nou, i sense voler entrar en polèmica però tampoc amagar informació, des de la companyia telefònica se’ns confirma que no hi ha hagut cap pressió municipal ni tampoc veïnal, com s’havia apuntat des de fonts municipals ara fa uns mesos, per iniciar el procés de pre-instal·lació de la fibra o accelerar-lo. Senzillament, l’empresa ha seguit el seu mapa de ruta que ha avançat lleugerament per un tema infrastructural i de personal.

Les feines de cablejat les han fet personal d’empreses subcontractades externament, amb vehicles d’aquestes empreses i no pas els oficials de Telefónica. Això suposa que la popular foto dels tres vehicles de Movistar que va córrer per les xarxes i que compartim en aquest article, correspondria més a una trobada de treballadors de la telefonia que queden a Altafulla per fer un beure un cop han acabat la jornada o per dinar plegats abans de seguir la seva ruta on Altafulla és només el punt de parada.

Imatge de les tres furgonetes que van fer una parada a Altafulla.

Trucar per a demanar la fibra

Segons les nostres fonts de Telefónica, el millor que poden fer ara els ciutadans i ciutadanes d’Altafulla és trucar directament al 1004 i preguntar si el carrer on viuen tenen ja operativa la fibra. En cas que tinguin feta la pre-instal·lació, tindran moltes possibilitats que els puguin fer la instal·lació final i tenir fibra en pocs dies. La companyia no està comercialitzant el servei a cap usuari ni té previst fer cap campanya concreta per comunicar si una zona altafullenca té la fibra o no. Per això sempre és millor actuar de manera individual.