4 min.
image_pdfimage_print

El Refugi 1 del Moll de Costa de Tarragona acull una nova i atractiva exposició que, sota el títol ‘El fabulós món del cinema’, endinsarà al públic en un món fascinant, des de mitjans dels anys cinquanta i fins els nostres dies, i els permetrà reconèixer escenaris que els seran molt familiars. La mostra, gratuïta, estarà oberta al públic entre el 5 de novembre i el 12 de desembre.

Imatge de la pel·licula “El Cid” protagonitzada per Charlton Heston el 1961 i rodada a Peñiscola.

Es tracta d’un recull de fotografies de cinema destacant i descobrint, per a totes les persones amants del cinema, com els paisatges del nostre país han estat escenaris de reconegudes pel·lícules i sèries, a la vegada que reforça i incentiva el Turisme Cinematogràfic, una nova corrent turística.

Aquesta exposició itinerant i didàctica pretén donar a conèixer la història dels grans rodatges esdevinguts a la Península, des de mitjans dels anys cinquanta del segle passat fins als nostres dies. El públic s’endinsarà al món fascinant del setè art i podrà reconèixer amb una mirada particular escenaris de pel·lícules i sagues mítiques que han omplert la petita i gran pantalla.

És força curiós com en ‘El fabulós món del cinema’ es pot descobrir com Jordània, Cuba, la Sibèria russa, Turquia, l’Oest americà, o, fins i tot, el regne d’una galàxia molt llunyana, han estat representats al nostre país. La gran diversitat paisatgística i riquesa monumental que ofereix el nostre territori, ha permès adaptar-ho perquè actors i actrius de primer nivell hagin donat vida als seus personatges.

Des d’Ava Gardner, Orson Welles, Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, passant per Clint Eastwood, Sophia Loren, Claudia Cardinale, fins Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Liam Neeson o Matt Damon. La mostra desvetlla, per exemple, com la reconeguda pel·lícula ‘El Perfum’, història d’un assassí basada en el best-seller de Patrick Süsking, va ser gravada, gairebé totalment a Catalunya. Com a data curiosa, apuntar que la província de Tarragona és la 18a amb més pel·lícules rodades a tot l’estat espanyol amb un total de 84 films.

El film “Soldados de Salamina” es va rodar a terres tarragonines.

Autor i comissari de l’exposició

El comissari i autor de les fotografies és Jaume Palau, diplomat en Turisme i expert en rutes de cinema. Ha recorregut el món a la recerca d’escenaris de pel·lícules i sèries de televisió. Escriptor, arqueòleg cinematogràfic i autor de diferents publicacions relacionades amb la temàtica coneguda universalment com a ”Film Tourism”. El seu objectiu és difondre i promoure el turisme cinematogràfic amb el seus treballs. També és autor de llibres sobre la temàtica, com són ‘Licencia para viajar’, ‘De vacaciones por los Siete Reinos’ o ‘SET WARS’.

Recorregut cinematogràfic pel Tinglado 1

El Tinglado 1 acull les imatges, i el seu autor i comissari, ha volgut crear tres espais diferents.

El primer espai presenta autògrafs d’actors com Sofia Loren, Charlton Heston, Kirk Douglas, Harrison Ford o Sean Connery, fotocroms i fotografies originals d’aquells grans rodatges de pel·lícules com són Pandora i L’holandès errant (1951); El Cid (1961); Lawrence d’Aràbia (1962); El fabulós món del circ (1964); Doctor Zhivago (1965); Campanades a mitjanit (1965); El bo, el lleig i el dolent (1966); La llum de la fi del món (1971); Conan, el bàrbar (1982); Indiana Jones i l’última croada (1989); 007 Mor un altre dia (2002) o El perfum: història d’un assassí (2006), entre d’altres.

El segon espai, consta d’una selecció de fotografies, del mateix autor, sobre el terreny per on han passat aquells grans rodatges.

El tercer i darrer espai, inclou rèpliques a escala real d’algunes peces relacionades amb els rodatges esmentats. Com l’espasa del Cid, el ponxo i el barret del personatge que interpreta Clint Eastwood als westerns dirigits per Sergio Leone, la fedora o el fuet de l’Indiana Jones, els artefactes més buscats pel mític arqueòleg com el Sant Graal o l’Ídol de la Fertilitat, o peces relacionades amb la saga James Bond, com ara les màscares de l’enemic que es corresponen a l’última pel·lícula que s’ha estrenat recentment als cinemes, o d’altres rèpliques com són els seus cotxes o els seus “gadgets”. Altres elements de sagues com Star Wars, o sèries de televisió com Joc de Trons també hi són presents a la mostra. A més a més, s’exposen d’altres elements, de gran valor històric i cinèfil, com són programes de cinema de l’època o pòsters de diferents mides, entre d’altres.

La mitica pel·lícula “La familia y un más” va ser rodada quasi integrament a la ciutat de Tarragona.

Finalment, l’exposició es complementa amb ‘La bicicleta màgica’, una mostra que valora la història del cinema i del vídeo d’una manera amena i didàctica. Aquesta mostra presenta una selecció de projectors, filmadores, càmeres, entre altres dispositius, els quals permeten al visitant conèixer l’evolució del cinema i del vídeo.

De ben segur el públic visitant gaudirà, descobrirà i participarà d’una mostra relacionada amb el setè art, amb la màgia i la creativitat del cinema.

L’horari per visitar el Tinglado 1 és de dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h. Diumenges i festius d’11 h a 14 h. Els dilluns romandrà tancat.

Cartell de l’exposició que es por veure al Port de Tarragona.