3 min.
image_pdfimage_print

Informa Sara de Rivas Rull

L’any no ha començat massa bé per als viticultors del Celler Sanromà, a Vila-rodona. El passat 4 de gener es van trobar més d’una vintena de ceps tallats a contra-saba (de biaix), en el que consideren un ferotge atac a una de les seves vinyes. Els autors i el dia de la destrossa encara són desconeguts, però l’Eduard Sanromà, enòleg i propietari del celler, ja ha presentat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra. Tot i això, segons ha afirmat el propietari, l’atac l’ha fet algú conegut, ja que “és una vinya molt especial per mi, així que la coneix molt poca gent; si no ets del poble no la coneixes.

Aquests són alguns dels ceps tallats, de biaix o a contra-saba, que es van trobar els propietaris del Celler Sanromà.

El pare de l’Eduard, en veure un cep tallat, va avisar el seu fill, qui va anar a mirar-ho en acabar de podar una de les seves vinyes i es va trobar amb una fila de ceps tallats a contra-saba. Al veure la destrossa, va fer un vídeo que va publicar a les xarxes i que va rebre nombroses mostres de solidaritat. En parlar amb l’Eduard Sanromà, ens ha afirmat que “he quedat sorprès i estic molt agraït per totes les mostres de suport que he rebut”. De fet, ha rebut recolzament per part de la DO Tarragona o el president Quim Torra, entre molts altres, que l’han ajudat a donar a conèixer a més persones el seu celler.

El Celler Sanromà va néixer l’any 2014 en una família de pagesos que ja portaven diverses generacions treballant amb les seves vinyes i venent el raïm. Després d’un llarg procés d’estudis, proves i feina, l’Eduard va decidir hipotecar-se per comprar el celler on actualment produeixen anualment entre 12.000 i 14.000 ampolles de vi.

L’Eduard Sanromà treballant les vinyes afectades per l’atac.

Tornant a l’atac, l’Eduard ens ha assegurat que les conseqüències econòmiques són poques, però que el que fa més mal és la ràbia i la impotència que provoca “el fet que algú hagi entrat a casa teva a fer-te mal, a tallar-te els ceps expressament, perquè no és cap acte vandàlic”. A més, explica, tot fent metàfora, que “és com si et tallessin un dit perquè és la teva feina”, ja que un cep, un cop ha estat plantat, triga 4 anys sencers de molta feina i cures a fer el raïm. També ha afirmat que l’atac ha estat “un cop dur perquè et sents desprotegit i no entens per què ha passat. Al final arribes a la conclusió que és un tema d’enveja perquè jo ni em barallo mai amb ningú, ni dec diners a ningú.

Finalment, l’Eduard Sanromà ha volgut parlar sobre la importància “que la gent entengui la feina del pagès i que el patrimoni no es pot destruir d’aquesta manera” i, també, recordar-nos que “la terra no és de tots, el camp del pagès està molt desprotegit, i al final és qüestió de sensibilitzar amb la gent”.

El vi d’ull de llebre, que comercialitzent sota el nom de “125”, és un dels productes més coneguts del Celler Sanromà.