2 min.
image_pdfimage_print

El turisme de memòria es va recuperant. Els centres d’interpretació que gestiona el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) encara van registrar el 2021 xifres inferiors a les que es comptabilitzaven abans de la pandèmia, però van gairebé doblar les del 2020. Així, en total, els cinc espais situats a la Terra Alta van rebre poc més de 7.000 visitants l’any passat. El 2019 se’n registraven uns 9.000.

Un dels escenaris reals que mostra i recorda el COMEBE.

De fet, el centre d’interpretació sobre els hospitals de sang, a Batea, fins i tot va superar els números del 2019, mentre que el museu dels 115 dies, dedicat a explicar la Batalla de l’Ebre, situat al costat del Poble Vell de Corbera d’Ebre, el més visitat amb diferència, va vorejar les 5.600 visites. Segons el Departament de Justícia, el 90% dels turistes són catalans, el 8% provenen de la resta de l’Estat i un 2%, de l’estranger. Fins que va esclatar la crisi sanitària, els visitants estrangers representaven un 7% de mitjana, aproximadament. En aquest sentit, el Comebe es marca com a objectiu acabar de recuperar el turisme de memòria durant aquest 2022 i atrapar les xifres anteriors a la pandèmia, assolint entre 9.000 i 10.000 visitants. A tal efecte, el consorci té previst impulsar un pla per al manteniment dels centres d’interpretació, així com de neteja i consolidació dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Segons el director del Comebe, Joan Baptista Forcadell, “l’any 2022 serà clau per impulsar el paisatge i el patrimoni de memòria de les Terres de l’Ebre, i el projecte de consolidació i rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre en serà el principal actiu”.

La resta de centres d’interpretació són el de la Fatarella, que explica les dimensions de la participació internacional en la Guerra Civil; el del Pinell de Brai sobre com va influir la premsa en la batalla de l’Ebre (Veus del Front), i el de Vilalba dels Arcs, especialitzat en les trinxeres (Soldats a les Trinxeres), actualment tancat per obres.

Noticia publicada al diari El Punt