2 min.
image_pdfimage_print

Oficialment, avui 21 de març és el Dia Internacional de la Poesia. Nosaltres no creiem en “dies de…” però com és poesia i aquesta revista és cultural, hem volgut apropar-vos cinc creacions poètiques ben diverses. Són cinc poesies de cinc poetes diferents i en cinc idiomes diferents.

El primer viatge ens porta fins a Itàlia per a descobrir a un dels millors poetes actuals, el Bartolomeo Smaldone. L’autor, que coneix molt bé Catalunya i Altafulla, ha publicat molts poemaris i ha rebut diversos premis. Nosaltres hem anat enrere, deu anys per ser concrets, per recuperar aquesta joia anomenada “L’esternut”.

La segona poesia és en català i ens hem quedat a casa, en aquest cas amb l’escriptor Òscar Ramírez Dolcet que és el creador d’aquesta revista i resideix a Altafulla. La poesia escollida pertany al seu llibre “El trist atzar del vertigen que ens devora”.

La poesia en castellà ens porta a terres sud-americanes per trobar-nos a un dels grans, el mestre Mario Benedetti. Ell, fins i tot era bo recitant els seus poemes com comprovareu al vídeo.

Dylan Thomas va morir molt jove però ens va deixar una col·lecció poètica i de reflexions inacabable i d’una rellevància impressionant. El seu impuls llegint les seves poesia no quadra massa amb les poques ganes de viure que va tenir a la recta final de la seva curta vida.

I per acabar, poesia francesa amb un dels grans creadors de la meitat del segle XX, Boris Vian. El seu cas és curiós. Aquest novel·lista, editor, poeta, cineasta o músic de jazz i cantant entre altres, va tenir una vida curta, moguda i molt productiva. El 1959 mentre assistia d’amagat a l’estrena de la pel·lícula “Escopiré sobre les vostres tombes” basada en un llibre seu, va morir d’un infart. Quan es van obrir les llums del cinema, acabada la sessió, se’l van trobar.

Esperem que aquestes cinc poesies de cinc poetes i en cinc idiomes us agradin força. Òbviament, és un petitíssim tast del gran món que tenim a l’abast ple de lletres, síl·labes, adjectius, rimes i històries traduïdes en paraules.