4 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

Enguany ja fa deu anys que el món del cinema va perdre un dels seus talents més destacats, Bigas Luna. Nascut a Barcelona el 1946, Luna va ser un cineasta que va deixar una empremta profunda tant en el cinema català com en l’espanyol. Recordat per la seva visió única i la seva capacitat de capturar l’essència humana, va viure part de la seva vida a la Riera de Gaià, on va trobar inspiració i la tranquil·litat.

Foto de Bigas Luna (Wikipedia)

 

Bigas Luna va començar la seva carrera al món de la publicitat, però ben aviat es va endinsar en el món del cinema, on va destacar per la seva habilitat per combinar elements de fantasia amb una crítica social aguda. Les seves obres sovint exploraven temes com la sexualitat, l’identitat i la complexitat de les relacions humanes.

Entre les seves pel·lícules més conegudes, destaquen títols com “Jamon, Jamon” (1992), una obra que va catapultar a la fama actors com Penélope Cruz i Javier Bardem. Aquesta pel·lícula, una mescla de drama i comèdia, és un exemple perfecte de la capacitat de Luna per crear històries que són alhora provocadores i profundament humanes. Altres obres destacables són “La teta y la luna” (1994) i “Yo soy la Juani” (2006), que continuen sent referents del cinema espanyol.

Imatge dels protagonistes de “Jamón Jamón”.

 

La seva aportació al cinema no es limita només a les seves pel·lícules, sinó també al seu paper com a mentor de nous talents. Bigas Luna va ser conegut per la seva capacitat de descobrir i potenciar joves actors i cineastes, deixant una empremta que perdura més enllà de les seves obres.

La seva mort el 2013 va ser una gran pèrdua per al món del cinema, però el seu llegat continua viu. La seva visió artística, la seva passió pel cinema i la seva capacitat de connectar amb l’audiència a través de les seves històries úniques segueixen inspirant a cineastes i amants del cinema arreu del món. Bigas Luna no només va ser un cineasta; va ser un narrador d’històries, un artista que va saber capturar l’essència de la vida en cada fotograma.

 

Cartell de “Huevos de oro”.

 

Bigas Luna en 10 pel·licules

A continuació, una ressenya de deu de les seves pel·lícules més significatives, que no només destaquen per la seva qualitat artística, sinó també per la manera en què reflecteixen diferents facetes de la societat i la naturalesa humana:

  1. “Bilbao” (1978): Una de les primeres pel·lícules de Luna, aquest thriller psicològic explora la obsessió i el desig a través de la història d’un home obsessionat amb una prostituta. La pel·lícula destaca per la seva atmosfera tensa i inquietant.
  2. “Caniche” (1980): Un drama familiar intens, que narra la història de dos germans que viuen una relació complexa i tumultuosa. La pel·lícula és coneguda per la seva exploració de temes com la dependència emocional i la disfunció familiar.
  3. “Reborn” (1981): Aquesta pel·lícula, una co-producció internacional, mostra l’interès de Luna per temes metafísics i espirituals, explorant la reencarnació i el destí.
  4. “Lola” (1986): Un drama romàntic que segueix la vida i les relacions d’una dona des de la seva joventut fins a la maduresa. És una reflexió sobre l’amor, la pèrdua i la resiliència.
  5. “Las edades de Lulú” (1990): Basada en la novel·la d’Almudena Grandes, aquesta pel·lícula explora la sexualitat femenina i les relacions de poder a través de la història de Lulú, una dona que experimenta un viatge de descobriment sexual.
  6. “Jamon, Jamon” (1992): Potser la pel·lícula més famosa de Luna, és un retrat satíric i sensual de la societat espanyola, que es va fer famosa per la seva barreja d’humor, drama i erotisme.
  7. “Huevos de oro” (1993): Una crítica a la masculinitat tòxica i l’obsessió pel poder i l’èxit, aquesta pel·lícula segueix la història d’un home amb grans ambicions que acaba perdent-se en el seu propi ego.
  8. “La teta y la luna” (1994): Aquesta comèdia dramàtica tracta sobre un nen que està obsessionat amb els pits després de ser separat de la lactància materna. La pel·lícula és una exploració tendra i humorística del despertar sexual.
  9. “Bámbola” (1996): Un drama intens que explora temes com la venjança, la sexualitat i l’amor en un context violent i pertorbador.
  10. “Yo soy la Juani” (2006): Aquesta pel·lícula és un retrat vibrànt de la joventut espanyola, centrant-se en una jove dona que busca escapar de la seva vida monòtona en un petit poble per perseguir els seus somnis a Madrid.

Cada una d’aquestes pel·lícules mostra una faceta diferent de la versatilitat i la profunditat de Bigas Luna com a cineasta. La seva habilitat per tractar temes complexos amb sensibilitat i audàcia el va convertir en una figura inoblidable en el panorama cinematogràfic.