6 min.
image_pdfimage_print

Entrevista realitzada per Òscar Ramírez Dolcet

Les entitats del tercer sector han estat determinants en els moments més delicats de la societat. Quan la crisi econòmica iniciada el 2008, van començar a atendre a desenes de famílies necessitades, que s’havien quedat sense feina i en molts casos tenien nens petits o adolescents. Quan semblava que començàvem a sortir d’aquell cataclisme econòmic, va arribar el Covid-19, la pandèmia, els ERTO i la impossibilitat de treballar. I, per tant, el problema es va agreujar de nou.

Càritas, com a entitat representativa d’aquest tercer sector que comentem, ha fet un esforç titànic per abastir a gran part de la població com també ho han fet tantes altres entitats i associacions. El repartiment d’aliments a les famílies més necessitades, que és l’acció més visible social i mediàticament, és només la punta de l’iceberg d’una tasca imparable i impagable que realitzen voluntaris. A Altafulla, sota la coordinació de la Carme Vives, la feina els darrers mesos, aquest any pandèmic, ha estat permanent. S’ha escoltat a la gent, s’han reconegut les necessitats i s’ha buscat de solucionar-les. En aquesta entrevista amb ella, us desgranem i detallem el dia a dia de Càritas Altafulla.

L’ajuda a families necessitades a Altafulla va augmentar molt amb l’inici de la pandèmia i el confinament.

 

Carme, recentment heu estat noticia perquè heu doblat l’espai que teniu destinat a emmagatzematge i altres dependències. Què us suposa aquesta ampliació com a entitat?

Penso que ha estat un gran encert que l’ajuntament hagi pres la decisió d’arranjar aquest espai. Per a nosaltres és un espai que dignifica l’acció que fem, és una manifestació de respecte a les persones que en algun moment de la vida necessiten un suport per poder fer front a les necessitats de la vida quotidiana

L’ampliació de l’espai ens dona llibertat i autonomia per organitzar planificar, ordenar i distribuir els aliments.

La pandèmia ha agreujat arreu del país una situació que en molts casos, depenent sempre de les zones, era ja complicada. A quantes persones ateniu a Altafulla abans de l’arribada del Covid19 i a quantes n’ateneu ara? Quin és el perfil d’usuari de Càritas Altafulla?

Solíem atendre a unes 35 famílies que aproximadament són unes 140 persones. En el primer confinament vàrem arribar a tenir entre 56-60 famílies, unes 220 persones, i a partir del mes de setembre es van començar a fer entrevistes presencials per afinar  les seves necessitats reals d’aquell moment  Actualment donem suport a unes 45 famílies, unes 180 persones.

Sovint tendim a pensar, per allò que arriba als mitjans, que les mancances dels usuaris que teniu són bàsicament la manca d’aliments però la pobresa afecta de moltes altres maneres. Quines són aquestes altres necessitats que es visualitzen menys?

És trist, però actualment la manca d’aliments és una realitat per a bastantes famílies, un fet que és significatiu al segle XXI. Les altres mancances que van paral·leles a la manca d’aliments i agreugen la situació de pobresa són, literalment, no poder pagar el lloguer, la llum els llibres escolars per als fills, o la mancança de llençols, mantes, roba per vestir-se o estufes per escalfar la casa. I com és evident, és clar, cap caprici per als nens i els més grans. El més important i greu és el fet de no tenir ni trobar una feina, perquè si la trobessin la seva situació s’alleugeriria força.

La reinserció laboral de les persones és una de les tasques que realitza també Càritas amb l’ajut de les administracions locals. De quina forma es gestiona aquest problema?

Càritas de l’Arxidiòcesi de Tarragona organitza i gestiona un servei de reinserció laboral. Les diferents Càritas dels pobles tenim el suport d’una tècnica social de contacte amb Tarragona. Nosaltres enviem a les persones motivades i que tenen un possible perfil per a ser inserides laboralment al servei d’inserció. Són entrevistades per valorar el perfil, se’ls hi ofereix formació i algunes vegades aconsegueixen una feina. Persones usuàries de la nostra Càritas han tingut la sort de trobar una feina seguint aquest procés.

Per afavorir i ampliar les sortides laborals a través de la inserció, estem en el procés de poder organitzar de cara a finals d’any, en col·laboració estreta amb l’Ajuntament d’Altafulla i si ens concedeixen una subvenció que s’ha sol·licitat des de Càritas, un curs de 200 hores  centrat en el suport família gent.

Moment de la visita del coalcalde a la seu de Càritas en motiu de l’ampliació de les dependències de l’entitat.

Malgrat l’ampliació de les dependències de Càritas a Altafulla, imagino que hi haurà encara altres mancances. Què cal resoldre ara més urgentment i de quina manera es pot resoldre?.

De moment no tenim cap mancança urgent. Cada any, cap al mes de novembre, l’ajuntament ens aporta una part dels diners que destinen dins del pressupost per a l’ajuda humanitària. Ens diuen que sempre que ho necessitem ho demanem, i nosaltres confiem amb el seu suport.

De quanta gent disposeu a nivell de voluntariat a Altafulla i quin és el perfil del voluntari/a que teniu?.

Per acompanyar als participants de Càritas som 16 dones voluntàries. Així, 7 d’elles es responsabilitzen del servei d’assistència a aliments, dues són responsables de fer l’acollida als participants, altres dues porten la part més administrativa que comporta l’acollida i si cal donen suport a la pròpia acollida. I també tenim dues voluntàries que donen suport en moments puntuals. Per altra part, el programa “Ara al teu costat” esta sostingut per cinc voluntàries.

A l’iniciar-se la pandèmia es va donar de baixa l’únic voluntari que teníem i dues voluntàries més, en tots els casos perquè eren persones de risc. Vàrem quedar 8 voluntàries i cinc d’elles érem adultes grans (persones de risc). Sortosament, uns mesos després de l’arribada de la pandèmia, van produir-se tres noves altes!!! I són persones d’una mitjana d’edat de cinquanta anys.

La gent jove s’implica en aquest tipus de tasques o encara som en aquell punt on toca fer pedagogia per explicar on som realment i com cal col·laborar a nivell social en l’àmbit global com a societat?.

Referent a la gent jove, durant el primers mesos de pandèmia es varen implicar molt intensament amb l’ajuntament, donant suport a la gent gran. Com tu dius, cal fer pedagogia en l’àmbit global com a societat, tot i que penso que estan més sensibilitzats davant les situacions socials d’emergència.

Imatge de les prestatgeries de Càritas Altafulla on es guarden els aliments que es recapten.

Quines activitats realitzeu de manera fixa a Altafulla i quina resposta tenen?

Per un costat hi ha el Servei d’Acollida. Aquí es fa una primera trobada i el seguiment de les necessitats dels participants, es coneixen les motivacions i objectius per poder anar caminant i assolir un canvi de vida. També es fa la coordinació amb el Servei d’Inserció Laboral .

Després tenim el Servei d’Atenció a l’Alimentació que consta de diferents passos. Cal  fer la comanda i justificació de la necessitat d’aliments a la Unió Europea que és qui ens aporta una part significativa dels aliments, unes dues tones i mitja cada sis mesos. Òbviament, un cop ens els donen, cal recollir-los, classificar-los i després col·locar-los al magatzem.

També anem a recollir cada més aliments al Banc d’aliments de Reus. I dos dies a la setmana recollim aliments al supermercat Caprabo. Tota aquesta recollida d’aliments necessita ser organitzada al magatzem, s’ha de posar a les estanteries, guardar a les  neveres i anar revisant les caducitats. I, per acabar el procés, preparar les bosses per a repartir-les. Això ho fem per grups de quinze persones tres matins al mes. Com veus, hi ha molta feina i és molt complexa .

I per últim et pararé de l’activitat mes nova que tenim i que es diu “Ara al teu costat”. Aquesta, malauradament ha coincidit amb l’any de la pandèmia i ens costa una mica arrancar-la.  Consisteix en acompanyar a una persona gran, dues hores a la setmana, escoltant les seves inquietuds i alegries, fent amb elles activitats d’oci. Actualment estem acompanyant a tres persones.

Què teniu previst fer properament?

Seguir amb el programes que estem duent a terme i consolidar el programa “Ara al teu costat“ per poder assolir un ampli ressò i donar suport a la majoria de persones grans que ho necessitin

De quina manera poden col·laborar els altafullencs i altafullenques amb vosaltres?

Els altafullencs ja col·laboren d’una manera significativa en la recollida d’aliments però, en tot cas, necessitem que facin ressò i divulgació de les activitats que realitzem. Serà la manera de poder arribar a cobrir la major part de les necessitats que, segurament, nosaltres no coneixem del tot.