2 min.
image_pdfimage_print

Les subvencions del Departament d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya derivades dels programes Next Generation EU, comencen a agafar forma i a funcionar com ho demostra el fet que, una vintena d’arquitectes tècnics de la província de Tarragona ja han elaborat projectes i gestionat subvencions per a la millora energètica. Són dades que aporta el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT).

Segons aquestes, els projectes gestionats pels arquitectes tècnics esmentats van destinades a la millor de 28 edificis que sumen en total 93 habitatges. L’import total de les obres que es realitzaran en aquests edificis suma aproximadament 3.250.000€ dels quals, via fons europeus, se’n subvencionaran com a mínim uns 720.000 €. Globalitzant més les xifres, en el conjunt de Catalunya s’han sol·licitat subvencions per un total de 378 edificis.

Pel que fa al programa dels fons Next Generation EU, subvenciona les obres en edificis complerts que poden ser unifamiliars (xalets o cases petites amb veí a costat i costat) o bé edificis on hi visqui mes d’un veí; a més de blocs de pisos.

En tots els casos, sempre i quan es millori l’eficiència energètica de l’edifici com a mínim un 30% respecte l’estat actual. Això suposa una millora substancial en la qualitat de vida de les persones que ocupen aquestes residències, ja que a part del confort climàtic que tindran a casa seva, es redueixen els costos del consum energètic.

Per altra banda ja s’han començat a rebre els primers pagaments de les subvencions sol·licitades del programa 4 i programa 5 dels Next Generation EU, que són els que corresponen a habitatges i a la redacció de documentació respectivament.

Des del COAATT es matisa que, tot i que les tramitacions van lentes, es pot començar a veure com el volum de diners destinats a la millora energètica del parc edificat català va arribant als propietaris, desencallant-se i animant a la societat a posar fil a l’agulla per fer unes reformes a casa seva, que a mig termini, no només seran positives, sinó que tot apunta a que seran obligades per a tots els edificis.

Cal recordar que el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona és un espai de consulta i assessorament per a la societat a través d’eines com el portal Obres Amb Garantia (www.obresambgarantia.com) que posa a l’abast de tota la ciutadania els autèntics tècnics de capçalera que són els qui poden fer la diagnosi d’un habitatge, cercar deficiències i proposar les millors solucions.

A més, el COAATT recorda la necessitat i importància que aquells habitatges que han de passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) la facin i que les comunitats de propietaris disposin del Llibre de l’Edifici que és la millor eina per aconseguir vigilar realment l’edifici i saber quines ajudes cal demanar per a millorar-ne el seu estat.