3 min.
image_pdfimage_print

Imatge dels treballs que es realitzen la Necròpolis. Foto: MNAT

 

Fa pocs dies s’ha iniciat una important campanya arqueològica a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, que marca l’inici dels treballs previs a la seva rehabilitació integral. Aquesta iniciativa, finançada pel Ministeri de Cultura en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb fons europeus Next Generation, busca recollir la informació necessària per a la redacció del projecte executiu de rehabilitació.

Durant el mes de juny, els treballs de prospecció es concentraran en la part del jaciment situada a la vessant de l’avinguda Ramon y Cajal, amb intervencions en diversos punts d’aquest sector. La Gerència d’Infraestructures i Equipaments de Cultura del Ministeri de Cultura impulsa aquesta campanya a través de la Societat Mercantil Estatal de Gestió Immobiliària del Patrimoni (SEGIPSA), i l’empresa adjudicatària Rècop Restauracions Arquitectòniques executa les tasques sota la direcció de l’arqueòleg Frederic Cervelló.

L’objectiu principal d’aquesta campanya, que s’allargarà durant diverses setmanes, és recollir informació per definir l’ampliació del mòdul de serveis. Amb els resultats obtinguts, es podrà elaborar el projecte executiu definitiu, les obres del qual està previst que comencin l’any 2025.

La Necròpolis Paleocristiana, un espai de titularitat estatal gestionat per la Generalitat de Catalunya a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, és un dels jaciments arqueològics més importants de la regió. Ambdues administracions estan treballant coordinadament en la preparació del projecte de rehabilitació i nova museografia, així com en altres accions derivades, com la restauració del jaciment i de la col·lecció.

Canvis en el recorregut de visita

A causa de les prospeccions arqueològiques, es veuran afectats els circuits de visita al jaciment de la Necròpolis durant les properes setmanes. Tot i això, l’activitat habitual del jaciment es mantindrà tant pel que fa a horaris de visites com a activitats programades. Es senyalitzaran els canvis i zones de pas restringit, i els visitants seran informats sobre les alteracions del recorregut habitual. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) treballarà per minimitzar les molèsties ocasionades per aquestes afectacions i es recomana als visitants que consultin la pàgina web i els perfils de xarxes socials del museu per rebre informació actualitzada.

Aquesta campanya arqueològica és una etapa essencial per a la rehabilitació integral de la Necròpolis, impulsada pel Ministeri de Cultura, amb una inversió total de set milions d’euros inclosos al Pla de Transformació, Recuperació i Resiliència, finançat amb fons europeus Next Generation EU. El projecte de rehabilitació abasta tant el jaciment com el museu, i la seva redacció ha estat adjudicada a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Urbana Strata.

La Necròpolis Paleocristiana de Tarragona és un tresor arqueològic que proporciona una valuosa visió de les pràctiques funeràries i de la vida de les comunitats cristianes primitives a la regió. Amb aquesta rehabilitació integral, es pretén no només preservar aquest patrimoni històric, sinó també fer-lo més accessible i comprensible per als visitants d’arreu del món. L’esforç conjunt del Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya destaca la importància de la col·laboració institucional en la protecció i promoció del patrimoni cultural.

Aquest projecte de rehabilitació no només contribuirà a la conservació de la Necròpolis, sinó que també reforçarà l’atractiu turístic de Tarragona, una ciutat amb un ric llegat històric que continua revelant els seus secrets a través de la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni.