Per sisè any consecutiu i amb les dades de 2020 a la mà, es pot dir que els vins catalans amb Denominació d’Origen (DO) lideren el mercat de Catalunya. La quota de mercat és del 41,3%, una xifra mai aconseguida fins ara, segons l’informe Nielsen encarregat a l’Institut Català de la Vinya i el Vi.
Aquesta és una mostra de què el vi català amb DO es consolida tan al canal hostaleria com al de l’alimentació. En els darrers 9 anys, a més, la tendència ha estat a l’alça, amb un increment de fins a 14 punts: el consum al 2010 era de 27,8% i, ara, del 41,3%. Al 2020, doncs, de cada 10 ampolles de vi que s’han consumit a Catalunya, 4 han estat d’alguna DO catalana.
L’informe Nielsen analitza el volum i el valor de les vendes de vi en el canal hostaleria i en el canal alimentació. Si ens fixem en el canal alimentació, es manté el lideratge dels anys i es manté en un 40,8%. En volum, aquesta quota representa 14 milions de litres de vi.
Pel que fa el canal hostaleria, el vi amb DO catalana continua creixent i incrementant el lideratge. En els darrers quatre anys, les DO catalanes han incrementat les seves vendes en aquest canal, passant de 6,17 milions de litres de vi l’any 2016 als 9,7 l’any 2019.
D’entre les Denominacions d’Origen catalanes, la DO Catalunya té el 16,6% del mercat, seguida per la DO Penedès amb un 7,2% i la DO Terra Alta amb un 5,5%. Pel que fa el valor, incrementa en totes les Denominacions d’Origen del Vi, una dada molt positiva que mostra el reconeixement cap al vi català amb DO. Si tenim en compte el consum de vi català amb DO a l’Estat espanyol, aquest creix amb un 8,74% de quota de mercat.
El consumidor català prefereix el vi amb DO
Si ens fixem en el consum de vi amb DO (catalanes i de la resta de l’estat), les dades demostren que el vi amb Denominació d’Origen és l’opció preferent pel consumidor català, davant d’altres opcions com el vi sense DO, el vi d’importació i el vi sense alcohol. Respecte l’any passat, el consum de vi amb DO creix un 4%.
Dades: INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi)