EL BAOBAB (14): EL HOMBRE Y LA TIERRA

Un article de Cesare Montaigne

Fa pocs dies en ha deixat Antón Garcia Abril. Per a molts de vosaltres, aquest nom no significa res ni us sona. Ell, el nostre protagonista d’aquesta recomanació, ha estat un dels grans compositors espanyols de les últimes dècades. És autor de més 200 bandes sonores, música de cambra i obres vocals. Va crear, per exemple, les BSO de les sèries de televisió Fortunata y Jacinta, Anillos de oro, Segunda enseñanza o Brigada Central. També va fer les de les pel·lícules Los Santos Inocentes, Sor Citroen o La Ciudad no es para mi. Però avui em vull aturar en una de les creacions més populars i majestuoses.

Parlo de la música de la mítica sèrie “El Hombre y la Tierra” que va presentar Félix Rodíguez de la Fuente. Ell, el compositor Garcia Abril va posar la millor música que es podia a aquells documentals que van marcar tota una època a Espanya i dels quals encara se’n parla ara, 45 anys després.

Si escoltem aquesta música fora del seu context, sense guaitar aquelles imatges d’animals que l’acompanyaven, descobrim una composició monumental, sublim, carregada de força i ritme, una partitura que embogeix als propis musics que l’interpreten. Aquesta peça, amb la qual us proposo començar el cap de setmana a mode de recomanació, és part de la història de la música clàssica i del nostre inventari mental. Gaudim-la un i altre cop.