2 min.
image_pdfimage_print

Un article del Centre d’Estudis d’Altafulla

El Centre d’Estudis d’Altafulla, entitat cultural fundada el 1977, acaba de presentar la seva publicació anual, Estudis Altafullencs, número 45.  Es tracta d’un recull d’articles que versen sobre qüestions històriques, antropològiques, geogràfiques i científiques d’Altafulla i del seu entorn.

Què pots trobar en aquest número? Doncs per exemple:

Sabies que la Torre dels Escipions potser no és l’única resta romana que pot haver-hi al seu voltant?

Sabies que a la Guerra de Separació, al 1641, Tamarit era la base naval de la flota francesa i que al castell s’hi va hostatjar l’Almirall Sourdis?

Sabies que  no fa pas tant, a la platja d’Altafulla,  “…Per la nit, no hi havia altra llum que la Lluna, les estrelles, i la de les barques de pesca dins el mar. Se sentien grills, es veien algunes cuques de llum pel camí de l’estació….”

Sabies que una família tarragonina d’orígens altafullencs durant els segles XVI, XVII, XVIII i primera meitat del XIX arribà a acumular en propietat fins a 251 finques?

Sabies que a l’Arxiu Provincial de Tarragona es conserva un herbari del 1800  i que va se propietat del savi altafullenc Antoni de Martí i Franqués?

Saps què era el Ball parlat de Sant Martí?

A Altafulla hi ha un Carrer del Forn; saps on és? Saps que des de molt abans es deia així perquè hi havia un forn però que al 1927 va canviar de nom? Saps quin era aquest nom?

Sabies que al riu Gaià hi havia un molí fariner a tocar d’Altafulla? Saps on són les seves restes?

Sabies que segons el registre d’edificis i solars d’Altafulla de 1921, dels 8 majors propietaris (17 % de totes les finques), només 1 era resident a Altafulla?

Saps que una de les cases de primera línia de la platja tenia un oratori? Saps quina casa és?

Sabies que a la vora del riu Gaià creix una planta que  “… antigament s’havia utilitzat per facilitar els parts, també contra les mossegades de les serps i per regular les secrecions biliars, però és molt perillosa i està prohibida la seva venda.”? Saps com es diu aquesta planta? Sabries identificar-la?

Els socis del Centre reben la revista gratuïtament. Si no ets soci la pots adquirir al Centre d’Estudis (Antigues Escoles Teresa Manero. C/ Escoles s/n. Tots els dimecres de 18 a 20h. Tel: 977 65 09 12)  o be a la botiga Regal&Paper al preu de 15 €

Centre d’Estudis d’Altafulla (cestudis@tinet.org // wwwcestudisaltafulla.cat)