2 min.
image_pdfimage_print

‘Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris’ és el títol del cinquè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic de Tarragona, Tarraco Biennal, que tindrà lloc a Tarragona del 24 al 27 de novembre, a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV (respectant escrupolosament les mesures de seguretat per Covid).

Imatge dels coordinadors del Congrés durant la presentació. Foto: ICAC

El congrés, que s’havia de celebrar el novembre de 2020, va quedar ajornat per l’emergència sanitària. Ara es recupera sota l’organització conjunta de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i sota la direcció d’Ada LasherasJoaquín Ruiz de Arbulo i Patricia Terrado. La trobada se celebra a finals de novembre per coincidir amb la data de la declaració de Tàrraco com a conjunt Patrimoni Mundial de la UNESCO.

En la cinquena edició del congrés Tarraco Biennal s’estudiarà l’organització dels grans ports, així com les grans rutes marítimes, amb un paper essencial en el transport de tot tipus de persones, productes i idees al llarg del Mediterrani. Els principals experts de Catalunya i Espanya en la matèria prendran part al congrés, que també comptarà amb la participació d’especialistes arribats de França, Itàlia, Anglaterra, Xipre, Àustria i Polònia. A la trobada ja s’hi ha inscrit 150 persones  per assistir com a públic.

El congrés Tarraco Biennal és una iniciativa que va arrencar el 2012 la Fundació Privada Mútua Catalana amb la voluntat de situar Tarragona com a capital de la recerca i els estudis científics en matèria d’arqueologia. Ara, la direcció dels congressos recau en la URV i l’ICAC en el si d’una comissió científica formada per totes les institucions de la ciutat relacionades amb l’arqueologia i el patrimoni: el Museu d’Història de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Arquebisbat de Tarragona.

Maqueta del port de Tarraco en època romana.

En aquest sentit, URV i ICAC es mostren satisfets del “ressò molt important” que tenen les conclusions de cada congrés. Els estudis són publicats en format paper i digital i arriben a les universitats de tot el món.

El cinquè congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal s’inaugurarà aquest dimecres 24 de novembre a les 19 hores a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV amb un acte obert a la ciutadania. Hi participaran la rectora de la URV, Maria José Figueras; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset. El catedràtic d’Arqueologia de la URV i investigador de l’ICAC, Joaquín Ruiz de Abrulo, pronunciarà la conferència Tarraco Patrimoni Mundial i els congressos Tarraco Biennal (2012-2021). In memoriam Joan Josep Marca., que incidirà en la història de Tarraco Biennal i la relació amb la declaració del conjunt arqueològic de Tàrraco com a Patrimoni Mundial.

TEXT: ICAC