3 min.
image_pdfimage_print

Dels quasi 120.000 edificis de les comarques del Camp de Tarragona que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) d’ençà de la publicació del primer decret que en parla ara fa dotze anys, es calcula que només l’han passat uns 24.000, un 20% del total.

Les dades, que dona a conèixer el Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) i que procedeixen de diverses fonts com l’IDESCAT o l’INE, posen en evidència la manca d’implantació de la inspecció tècnica tot i la poca eficàcia de les campanyes informatives realitzades tots aquests anys.

La Inspecció Tècnica d’Edificis, creada al 2010 com un procediment per verificar el deure de conservació dels edificis on vivim, ha tingut major rellevància per a l’Administració arran del greu incendi que va afectar un edifici a València el passat mes de febrer, o els problemes sistèmics a l’estructura, en edificis de Badalona o Santa Coloma de Gramenet.

Amb tot, però, el seguiment que han fet els ajuntaments del compliment de la normativa i, per tant, de la obligatorietat que els edificis passin la inspecció, ha estat molt baix i, en la majoria de casos, del tot nul i això s’ha traduït, entre altres, amb el fet que no s’ha imposat cap sanció a cap propietari per no passar la ITE. Les administracions locals, tampoc han fet campanyes d’ajut per la finançament d’aquesta inspecció i, per altra part, les campanyes informatives dels anys 2015 i 2023 no han arribat a les comunitats del propietaris ni als seus administradors.

Les dades de què disposa el COAATT, que no són totalment oficials ja que no existeix una informació publicada al respecte fins ara, parlen dels edificis de les deu comarques de Tarragona excepció de les Terres de l’Ebre.

Ara mateix, segons el COATT, hi ha un clar desconeixement de l’estat actual de la major part del part parc immobiliari català, perquè no es disposa d’informació sobre el tipus d’estructura, les característiques de les façanes o aquella que permeti saber si existeixen encara instal·lacions de fibrociment o aluminosi a l’esmentat parc d’habitatges.

Una altra situació que ajuda és que, sovint, els notaris no sol·liciten el document que acrediti que un immoble ha passat la ITE quan fan els documents de compra venda, un fet que no aporta al comprador una informació del tot necessària.

Des del COAATT es recorda, de manera rellevant, que la implantació del Llibre de l’Edifici, document imprescindible que fa una diagnosi acurada de l’estat actual d’un immoble i en programa el seu manteniment, no ha arribat a quallar com tocava malgrat l’Administració ha fet un tímid intent del seu desplegament mitjançant els fons europeus Next Generation. El Llibre de l’Edifici és una eina clau que permet als propietaris o als futurs compradors poder entendre l’estat de l’edifici i les inversions en rehabilitació que caldria fer-hi, per acabar sent responsables de la seva actualització i manteniment.

EL COAATT Insisteix en la importància d’assessorar i fer el seguiment de l’estat del parc immobiliari de la província, en la necessitat imminent de tenir la informació del seu estat per poder gaudir d’edificis saludables que millorarien la qualitat de vida, la salut i la seguretat dels seus ciutadans.

Per acabar, l’informe elaborat pel Col·legi Oficial d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, parla d’una realitat que cal resoldre ja que, en base als informes sobre edificis registrats al COAATT l’any 2023 i durant el primer trimestre del 2024, la major part dels habitatges revisats presenten deficiències importants o greus.