3 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió d’Òscar Ramírez Dolcet

La notícia de la mort de Ventura Pons ha commocionat el món del cinema català i internacional. Catalunya, i el cinema internacional, perdien una figura emblemàtica que deixa una empremta indeleble en la indústria cinematogràfica. Ventura Pons no només ha estat un cineasta excepcional, sinó també un amic i una inspiració per a molts.

Nascut a Barcelona el 27 de febrer de 1945, Ventura Pons ha dedicat la seva vida a l’art cinematogràfic. Va estudiar al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, i això va marcar l’inici d’una carrera que ha durat més de quatre dècades. Les seves pel·lícules són peces mestres que reflecteixen la vida, la cultura i les relacions humanes, amb una especial atenció a les peculiaritats de Catalunya.

Ventura Pons, al seu despatx.

 

La seva obra abraça una varietat de gèneres i estils, des de la comèdia fins al drama i el documental. La seva habilitat per capturar l’essència de la vida quotidiana a Catalunya és indiscutible, i això ha fet que les seves pel·lícules fossin apreciades a nivell local i internacional.

Una de les seves aportacions més notables ha estat la seva capacitat per abordar temes polèmics i socials. Ha estat un cineasta valent que no dubtava a explorar les tensions i les contradiccions de la societat catalana contemporània. Això ha contribuït a enriquir la cinematografia catalana i a donar veu a qüestions importants.

No només ha estat un director aclamat, sinó també un impulsor del cinema independent a Catalunya. Va fundar la productora Els Films de la Rambla, que va ser instrumental en la creació de diverses pel·lícules d’autor catalanes. A més, va ser un gran suport per als joves talents, donant-los l’oportunitat de créixer en el món del cinema.

La seva pèrdua deixa un buit irrecuperable en el món del cinema català. Ventura Pons era més que un cineasta; era un amant de la cultura i un defensor de la diversitat artística. La seva obra seguirà sent una font d’inspiració per a les generacions futures i una prova del poder del cinema per reflectir les nostres vides i identitats.

Ens deixa un llegat profund i durador a través de les seves pel·lícules i la influència que va tenir en la indústria cinematogràfica catalana. La seva mort ens recorda la importància de valorar i celebrar els grans talents artístics mentre encara són entre nosaltres i, un cop ens han deixat, a recordar les seves aportacions.

Cartell d’Amic/Amat, una de les seves grans creacions a la gran pantalla.

 

Aquestes deu pel·lícules que comentaré són només una mostra de la riquesa i la diversitat de la filmografia de Ventura Pons. Cadascuna d’elles reflecteix la seva habilitat per explorar temes complexos i la seva capacitat per connectar amb l’audiència a través de narracions emotives i visuals.

  1. “Ocaña, retrat intermitent” (1978): Aquest documental sobre l’artista transgressora Ocaña és una obra mestra que captura la vitalitat i l’expressió artística de l’època.
  2. “El vicari d’Olot” (1980): Una pel·lícula provocadora que aborda temes de religió i sexualitat, destacant-se com una obra audaç en la filmografia de Pons.
  3. “El perquè de tot plegat” (1995): Basada en contes de Quim Monzó, aquesta pel·lícula ofereix una mirada humorística i provocadora a la vida quotidiana a través de diverses històries interconnectades.
  4. “Amic/Amat” (1999): Una emotiva exploració de les relacions humanes i el descobriment de la identitat sexual, que va ser aclamada tant a Catalunya com a nivell internacional.
  5. “Caricies” (1998): Una pel·lícula que aborda les relacions familiars i l’amor en diverses etapes de la vida, amb una interpretació magistral de l’elenc.
  6. “Food of Love” (2002): Ambientada en el món de la música clàssica, aquesta pel·lícula examina temes d’amor i identitat a través de la música.
  7. “Idiot Love” (2004): Un film que explora la complexitat de les relacions humanes i el poder de la sexualitat en una trama ambientada a la Barcelona contemporània.
  8. “Barcelona (un mapa)” (2007): Un documental fascinant que ofereix una visió íntima de la ciutat de Barcelona a través dels testimonis de diversos habitants.
  9. “Miss Dalí” (2018): Una biografia fictícia que se centra en la relació entre Salvador Dalí i la seva germana Anna Maria, mostrant la vida i la creativitat del pintor surrealista.
  10. “La vida abismal” (2020): Aquesta comèdia negra explora les tensions familiars i la psicologia humana a través d’una trama capciosa i ben construïda.