3 min.
image_pdfimage_print

L’Ariadna Martí va estar uns quants mesos treballant a l’ajuntament del Creixell, època en la qual va fer el protocol no sexista per als treballadors municipals i el Pla d’Igualtat que ja és a la recta final.

Però, anant més enllà i com també publicava a les xarxes socials del municipi, l’Ariadna va proposar a la regidora d’Igualtat, Chelo Picón, la elaboració d’una guia d’ús per una comunicació no sexista que tingués com a destinataris finals al personal del consistori.

A l’esquerra, Chelo Picón. A la dreta, Ariadna Martí.

La guia, que finalment s’ha tirat endavant, conté expressions per evitar l’ús del llenguatge sexista en tots els documents oficials i formularis. Ho fa comparant els usos actuals i aquells que haurien de tenir. Per exemple, es tracta de parlar de “l’alumnat” i no de “els alumnes”, de dir “tothom fa el que vol” i no “tots fan el que volen” o de canviar el clàssic “benvolguts” per un “us donem la benvinguda”. En resum, la proposta passa per abandonar totes aquelles expressions que, per tradició i història, tenen un to inicial en masculí  amb la proposta de la guia passen a ser més neutres.

Els canvis es proposen a les expressions despersonalitzades, quan es parla de professions, en aquells casos on es cau en estereotips i en les frases més habituals als documents oficials i formularis. Per saber-ne més coses, parlem a continuació amb la pròpia Ariadna Martí i amb la regidora d’Igualtat de l’ajuntament del Creixell, Chelo Picón.

Com neix la idea Ariadna?

Vaig estar estudiant el cicle formatiu de grau superior de Promoció d’Igualtat de Gènere i va ser en aquella època, estudiant, quan me’n vaig adonar que quan parlem, sempre ens referim al masculí. Diem “veïns” però no pensem que també hi ha “veïnes” o diem “treballadors” quan segurament hi ha tantes o més “treballadores”. Sé que és difícil canviar la manera en com ens han criat i socialitzat durant molts anys, però cal que tothom faci un canvi interior per canviar segons quines paraules o expressions.

Cal que entre tots i totes canviem la societat i, si és possible, que el canvi comenci ja des de l’escola. Si de petits i petites veuen quin llenguatge cal utilitzar, tindrem molta feina feta.

Es nota la existència de la Guia, Chelo?

I tant. Jo abans, per exemple, quan feia un discurs en públic començava dient “bona tarda a tots” i ara inicio sempre amb el “bona tarda a tothom” que és del tot inclusiu i a més també més còmode per a mi. Es tracta que entre tothom canviem la forma de comunicar, des de nosaltres com a regidores i regidors, a tot el personal que redacta els escrits de caire municipal.

Chelo, quina resposta heu obtingut per part del personal de l’ajuntament arran de la creació de la Guia?

No hem tingut cap resposta en contra tot i que hi ha publicadors que han resolt el problema amb rapidesa, fent els canvis proposats a la Guia, mentre a altres diguem que els costa una mica més. En general, la resposta ha estat molt bona i s’ha entès tan la proposta com el missatge. Tothom té la Guia a la seva taula i els hi demanem que la tinguin en compte quan hagin de publicar o escriure un document.

Ariadna, és important que el missatge cali entre tothom, que arribi a treballadors però també a treballadores, oi?

Sí, perquè des de ben petits i petites, ens han educat d’una manera a tothom i aquesta passava per estudiar a l’home de manera global per a deixar a banda a les dones. Ara, això ja està canviant però encara hi ha dones que no veuen que nosaltres estem per sota dels homes, que no veuen que estem lluitant contra una mirada masclista que existeix en la pròpia socialització.