2 min.
image_pdfimage_print

Foto: Jacobo Maleriro.

Imaginem-nos per un moment que guanyem la loteria, una situació que molts anhelen i que sembla ser un somni d’alliberament econòmic. Però què faríem si aquesta fantasia es fes realitat?

Segons una enquesta realitzada per la consultora Randstad el 2022, sembla que per a un considerable percentatge de persones a, deixar de treballar seria una opció temptadora. L’informe, titulat “Workmonitor”, és fruit d’enquestes a 500 persones per país a 34 mercats arreu del món. El seu objectiu és escoltar i compartir l’opinió dels treballadors sobre allò que esperen dels seus ocupadors i fins a quin punt estan disposats a demanar-ho.

Un dels aspectes centrals de l’enquesta va ser la pregunta de què farien si ja no necessitessin treballar per raons econòmiques. A Xile, per exemple, la meitat dels enquestats va indicar que deixaria de treballar en aquestes circumstàncies. Argentina i Mèxic també van reflectir una tendència semblant, amb un 45% dels enquestats expressant la mateixa idea. Aquests números revelen que una part significativa de la població laboral d’aquests països veu la feina com una obligació econòmica i estaria disposada a deixar-ho si en tingués l’oportunitat. Una dada interessant és que, segons l’estudi, a l’Amèrica Llatina, el 47% dels empleats han renunciat a una feina en algun moment perquè no encaixava amb el seu estil de vida.

Aquesta xifra és notablement més alta que a la resta del món i Amèrica del Nord en particular, on el percentatge se situa en un 29%. Això suggereix que l’adequació entre el treball i l’estil de vida és un factor determinant per als treballadors en aquesta zona concreta del planeta.

Comparant amb altres països, a Suïssa el percentatge d’empleats que no treballarien si no necessitessin els diners és del 37%, el més baix entre els països analitzats. Al Brasil, aquest percentatge és del 39%, mostrant una actitud relativament semblant. És interessant observar com les diferències culturals i econòmiques poden influir a la percepció de treballar per necessitat econòmica. Tot i que les dades mostren que una part important de la població consideraria deixar de treballar si no necessités els diners, és fonamental recordar que treballar no només té implicacions econòmiques.

Diversos estudis han demostrat que l’ocupació també està associada amb beneficis per a la salut física i mental. Proporciona un sentit de comunitat, propòsit i contribució a la societat. En última instància, la qüestió no és únicament deixar de treballar si es guanya la loteria, sinó trobar un equilibri entre les necessitats econòmiques i el significat que l’ocupació pot brindar a les nostres vides. És fonamental reflexionar sobre com podem trobar satisfacció i propòsit a la nostra tasca diària, independentment de la situació financera.