3 min.
image_pdfimage_print

Article d’opinió de Judith Mata-Ferrer

Girona, Madrid, Barcelona, Almería, totes aquestes ciutats, i moltes més, han aparegut a grans produccions de Hollywood. El tinglado número 1 del Serrallo dedica tot el seu espai a una exposició que recull la petjada de grans pel·lícules a ciutats espanyoles.

L’exposició es basa en un recull de fotografies de la localització i el fotograma de la pel·lícula, a més d’instantànies dels rodatges. Així, apareixen actors com Kirk Douglas, Orson Welles i Ava Gardner, entre d’altres, que van trepitjar la nostra terra.

A més, hi ha diversos objectes de col·lecció sobre el cinema. Càmeres, projectors, utensilis, etc. En Jaume Palau ofereix un viatge per tota mena d’instruments cinematogràfics per conèixer la història del setè art.

Aquestes imatges són cinc cèntims del que es pot trobar a l’exposició.

En aquesta fotografia, Sophia Loren i Cary Grant roden una seqüència d’”Orgull i passió” a les muralles d’Àvila, el 1957. Aquesta pel·lícula es va rodar a diferents punts del territori espanyol i hi van aparèixer nombroses extres d’aquí, entre ells, Adolfo Suárez, futur president espanyol.

Las Rozas (Madrid) ha sigut un indret camaleònic per construïr grans decorats. Entre ells, el de la pel·lícula “La caiguda de l’Imperi Romà” del 1964. Aquesta cinta també es va rodar en diferents llocs d’Espanya, entre ells, València i Segovia.

“El Cid” no es podria haver rodat en cap altre lloc i Anthony Mann no es va equivocar quan va decidir rodar aquesta pel·lícula en diversos indrets espanyols, entre ells, Peñíscola, Burgos, Madrid i Soria. A més, també hi van aparèixer extres d’aquí.

Orson Welles va escollir el Castell de Cardona per rodar una seqüència de “Campanades a mitjanit”. A més, el País Basc i Madrid també van ser un plató per aquesta pel·lícula.

Els deserts d’Almería han sigut un escenari idíl·lic per a tot tipus de westerns. Sergio Leone va escollir la localitat de Tabernas on Clint Eastwood protagonitza “ La mort tenia un preu”.

Durant la segona part de l’exposició es poden trobar objectes cinematogràfics antics. Des de càmeres, projectors o cel·luloides.