4 min.
image_pdfimage_print

El Govern de la Generalitat finançarà amb un import total d’1 milió d’euros fins a 22 projectes d’empreses del sector de la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies del llenguatge (TL) que desenvolupin i millorin aplicacions d’IA de llenguatge natural en català. Ho ha anunciat avui, en el marc del MWC 2024, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat per la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus. Torrent ha donat així el tret de sortida a la primera edició de l’Aina Challenge, el programa d’acceleració d’ús i desenvolupament d’eines d’IA en català impulsat per la Generalitat de Catalunya i desenvolupat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) en el marc del projecte Aina per impulsar el català en l’era digital.

Segons el conseller Torrent, “amb aquest concurs, el projecte Aina fa un pas molt important cap a l’ús i la normalització del català en l’àmbit digital”. “El que fem amb aquest challenge és generar casos d’ús amb empreses del sector de la IA i les tecnologies del llenguatge que puguin aprofitar tota la feina que s’ha fet en el projecte Aina i els recursos que ofereix aquesta iniciativa per desenvolupar solucions pràctiques i tangibles, apps i serveis d’IA de llenguatge natural en català, que arribin al mercat, i per tant, a l’usuari final”, ha afegit el conseller.

Impuls al sector de les tecnologies del llenguatge i al seu ús en català

La primera edició de l’Aina Challenge, dotada amb un total d’1M€, neix amb un doble objectiu: promoure el desenvolupament i la millora d’aplicacions d’IA per al processament del llenguatge natural en català i afavorir el desenvolupament d’un sector potent d’aplicacions en IA i TL amb les empreses emergents i pimes del país.

Per assolir-los, l’Aina Challenge planteja en aquesta primera edició tres reptes perquè les empreses tecnològiques proposin les solucions més innovadores amb l’objectiu que aquestes acabin incorporant-se al mercat. Les empreses participants hauran d’oferir una solució total o parcial a qualsevol dels tres reptes:

  1. Serveis IA/TL en català. Desenvolupar serveis o aplicacions d’IA/TL, noves o ja existents, en català.
  2. Control i monitoratge de la IA/TL. Optimitzar i governar la IA en català des dels valors i la ciberseguretat.
  3. Desenvolupament de recursos en obert. Nodrir, adaptar i escalar les TL en català.

Un cop analitzades totes les candidatures rebudes, un comitè de selecció escollirà les 22 empreses guanyadores. Cadascuna de les 22 propostes seleccionades rebrà una dotació econòmica en metàl·lic de 50.000 € o 33.000 € (en funció del repte al qual donin resposta) més 15.000 € en serveis i altres avantatges, subjecta al full de ruta d’un programa d’acceleració de 6 mesos durant el qual hauran de desenvolupar i validar la seva solució amb el BSC.

Present i futur del projecte Aina

Impulsat pel Govern en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI i desenvolupat pel BSC, el projecte Aina té per objectiu generar corpus i models informàtics de la llengua catalana perquè les empreses que creen aplicacions basades en IA, com ara assistents de veu, cercadors d’Internet, traductors i correctors automàtics i agents conversacionals, puguin fer-ho fàcilment en català. Tot amb la finalitat última de poder relacionar-nos i viure plenament en català també en l’àmbit digital.

Iniciat l’any 2020, el projecte fa ara un pas endavant i posa el focus en aquelles iniciatives que puguin tenir un recorregut i una aplicació en l’àmbit de la IA per al processament del llenguatge natural en català.

Fins al moment, Aina ja ha desenvolupat els primers models lingüístics multilingües, tots ells, en obert i disponibles per a tothom. Més de 3.000 usuaris han descarregat el darrer model, Flor 6.3B, entrenat amb un corpus de més de 140.000 milions de paraules en català, castellà i anglès. Les solucions desenvolupades per Aina o bé són directament multilingües, o bé poden servir com a model per desenvolupar solucions basades en IA per altres llengües.

D’altra banda, gràcies a l’impuls d’Aina (i amb la implicació dels usuaris), el català ja és la primera llengua, per davant fins i tot de l’anglès, en nombre d’hores disponibles a la plataforma Common Voice de Mozilla per a l’entrenament de models de la parla. Aquests recursos són indispensables per poder incloure el català en aplicacions de veu.

L’equip de tecnologies del llenguatge del projecte Aina ja treballa en un model de GPT3 propi en català. A més, s’estan intensificant esforços per impulsar casos d’ús i aplicacions específiques en l’àmbit del reconeixement de la veu o la traducció automàtica, a través d’iniciatives com el programa d’acceleració d’ús i desenvolupament d’eines d’IA en català (Aina Challenge), per tal de dinamitzar el sector de les tecnologies del llenguatge i impulsar l’ús d’aquestes eines en català.

Aliança amb la GSMA

La Generalitat de Catalunya i la GSMA, entitat organitzadora del MWC van signar el setembre de 2023 un Memoràndum d’Entesa (MdE) pel qual ambdues entitats es comprometen a col·laborar per promoure conjuntament la llengua catalana en l’àmbit tecnològic i digital a escala global a través del projecte Aina.

En el marc d’aquesta iniciativa, Govern i GSMA col·laboraren per promoure obertament les activitats i eines desenvolupades pel projecte AINA de forma global; sensibilitzar sobre els beneficis generats per l’ús d’aquestes tècniques per als ciutadans digitals; i compartir experiències i aprenentatges sobre els esforços per a la preservació digital de la llengua i la cultura.

En el marc d’aquesta aliança, la presentació i llançament de la primera edició de l’Aina Challenge durant el MWC compta amb la col·laboració de la GSMA Foundry, que treballa per fer arribar la iniciativa a actors i centres interessats de l’àmbit internacional.