2 min.
image_pdfimage_print

Una bona notícia per la Cultura. S’ha presentat el projecte de la futura Casa de les Lletres, que s’ubicarà al Palau Requesens de Barcelona i que acollirà diverses entitats culturals vinculades a la creació i a la promoció literària. També han participat en la presentació del projecte el president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, Borja de Riquer, i el director de l’AELC, Sebastià Portell, representant dels creadors al Grup impulsor i de seguiment del Pla nacional del llibre i la lectura (PNLL) i de les entitats que es traslladaran a aquest espai.

La Casa de les Lletres és un projecte fortament demandat pel sector del llibre i una de les propostes del Pla nacional del llibre i la lectura, que es va presentar l’any passat i que el Govern ha treballat amb tot el sector. L’espai serà un pol d’activitat per al món del llibre i la literatura. S’erigirà en centre de la creació literària del país, atès que acollirà la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la Reial Acadèmia de Bones Lletres (que actualment ja té la seva seu al Palau Requesens) i les entitats següents: l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC); l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC); el PEN Català; Espais Escrits, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ibbycat).

A part dels espais de treball per a la Institució de les Lletres Catalanes, la Reial Acadèmia de Bones Lletres i les entitats de creació i promoció de la literatura; el pla funcional preveu que l’equipament disposi d’espais comuns, com ara una sala polivalent, cafeteria, terrasses, així com el pati gòtic del Palau Requesens, als quals podrà tenir accés la ciutadania i que tot el sector del llibre i la literatura podrà reservar gratuïtament per a fer activitats. D’aquesta manera es vol aconseguir que l’espai sigui un agent dinamitzador i multiplicador per al sector del llibre.

En total, el pressupost dedicat a la rehabilitació de l’equipament és de 4,8 milions d’euros. Està previst que el concurs per al projecte arquitectònic s’adjudiqui el tercer trimestre del 2024, que la redacció del projecte finalitzi el primer semestre del 2025, i que les obres comencin entre l’últim trimestre d’aquest any i el primer del 2026, de tal manera que la Casa de les Lletres pugui estar definitivament oberta durant el primer trimestre del 2027. El compromís del Departament de Cultura és dur a terme aquestes obres en dues fases per tal que l’activitat de la Reial Acadèmia de Bones Lletres no quedi interrompuda en cap moment.