2 min.
image_pdfimage_print

Estudis recents posen de manifest que passem unes 15 hores al dia casa nostra, el que representa un 62,3% del nostre temps diari. Per aquest motiu es fa necessari tenir el nostre habitatge en les millors condicions possibles i, per aconseguir-ho, des del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona, COAATT, es recorda que hi ha la figura clau del Llibre de l’Edifici Existent que caldria respectar al màxim.

Aquesta eina, molt essencial a les comunitats de veïns que és on viuen gran part de la població, permet tenir al dia l’estat dels immobles en matèria d’accessibilitat, confort, seguretat i eficiència energètica que són els elements imprescindibles per al nostre benestar físic i mental.

Des del COAATT es recorda que cal prevenir per evitar mals majors i que això es tradueix en disposar d’aquest Llibre que permet afrontar de manera global i preventiva la cura dels nostres edificis, ja que fa una lectura real dels seus estats actuals, dels seus manteniments i del seus futurs i potencials de millora per aconseguir adaptar les seves prestacions a les necessitats.

El Llibre de l’Edifici és una eina que crea l’Arquitecte Tècnic com a especialista a l’immoble i com a professional capaç de realitzar aquesta tasca d’anàlisi i seguiment de la salut dels nostres habitatges. Des del COAATT es demana als propietaris quelcom tan senzill com que es preocupin dels espais on viuen no només quan es localitzen patologies i problemes, sinó abans i com a mesura de prevenció, gràcies al Llibre i per poder intervenir a temps.

Una bona anàlisi de les prestacions de l’edifici permet focalitzar els esforços de manera correcta i estalviar en la tasca de manteniment, ús i millora de l’immoble en qüestió. El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona disposa d’una eina molt útil per als interessats en demanar la creació del Llibre de l’Edifici. Es tracta del portal Obres amb Garantia, www.obresambgarantia.com, des del qual es pot sol·licitar aquest document i, de pas, saber altres aspectes importants com ara les ajudes a les que poden accedir les comunitats de propietaris a través dels fons Next Generation.

Una dada molt útil que també cal tenir en compte es desprèn d’un informe de l’Institut Nacional d’Estadística. Aquest indica que durant el 2022, l’habitatge va suposar un 32,4% de la despesa mitjana de les llars espanyoles. Partint d’aquesta base, per evitar que els problemes que es poden resoldre amb prevenció acabin sent enormes, disposar del Llibre de l’Edifici és una sàvia decisió.