3 min.
image_pdfimage_print

La urbanització Brises del Mar no tindrà el servei de fibra òptica fins l’any 2023 i l’àrea de la Vila Closa no té previsió de rebre’n. Aquesta és la principal conclusió extreta del mapa de cobertura de fibra òptica que va desplegar la primavera del 2020 la Secretaría de Estado de Telecomunicaciones e Infraestructuras Digitales, que depèn del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital. ­­

El mapa parteix de la base que 9 de cada 10 habitatges de l’estat espanyol té banda ampla però matisa que una gran part d’ells no disposa del servei de fibra òptica. El mateix mapa diferencia el territori en zones blanques i grises. Les zones blanques són les que no tenen cobertura de xarxes de banda ampla, ni tampoc tenen previsió per a rebre-la per part d’un operador en un termini de tres anys sobre la base de plans d’inversió creïbles. I per l’altra part hi ha les zones grises que són aquelles que només tenen cobertura de banda ampla de nova generació o previsió per a rebre instal·lació en un termini de tres anys per part d’un únic operador.
A aquestes últimes, entren en joc operadors locals o que es dediquen a cablejar zones menys rendibles que ofereixen l’opció de tenir una connexió de fibra òptica i fins i tot accés a fibra NEBA (fibra que de manera indirecta Movistar lloga a altres operadores).

Observant el mapa que us facilitem en aquesta notícia, es pot veure -marcat en color lila- les zones d’Altafulla que serien definides com a “blanques” i, per tant, no tindran fibra fins l’any 2023 com a mínim. L’única part “blanca” és la de Brises del Mar.

En un altre punt del mapa, envoltada amb una línia intermitent blanca, hi ha tota l’àrea de la Vila Closa que, segons les indicacions del document del Ministerio, queda protegida i impossibilitada de tenir fibra òptica.

Segons les previsions de la Secretaría de Estado de Telecomunicaciones e Infraestructuras Digitales, els operadors de telecomunicacions afirmen que per a l’any 2024 tota la població que tingui cobertura d’ADSL passarà a tenir fibra òptica. Per a finals d’aquest 2021, quan acabi el primer pla d’ajudes, s’espera que la fibra arribi a un 91% de la població sempre i quan es produeixen progressos en les converses que les operadores tenen amb Movistar i pendents que el govern espanyol determini en quines zones del país cal actuar primer per evitar la coneguda escletxa digital que, ara mateix perjudica i per tant té prioritat pel propi govern, àmplies zones  de Castella-Lleó, l’Aragó i Extremadura.

La recollida de firmes avança

Per altra part, a Altafulla avança la campanya de recollida de signatures per a demanar el desplegament de la fibra òptica al municipi i sense excepcions ni afavorint zones concretes. Més de 150 persones ja s’han sumat a la convocatòria signant però calen encara més suports. Els organitzadors demanen que es passi la veu i que es convidi a signar a tothom que es pugui considerar afectat a agreujat per la manca de fibra. Per signar cal anar a AQUEST ENLLAÇ