2 min.
image_pdfimage_print

La cultura infantil ha anat generant al llarg dels segles un patrimoni propi, que comprèn tot allò que fa referència al món educatiu i lúdic. Del conjunt d’elements que integren aquesta cultura infantil destaca el seu patrimoni material, del qual són una part molt important les joguines. Les joguines són consubstancials amb els infants de tots els temps, entretenen i diverteixen i es fan estimar. I eduquen (per bé i per mal) en el sentit que transporten el món dels adults al dels infants.

Una de les imatges que mostren les joguines dels nens en època franquista.

El Museu d’Història de Catalunya presenta una petita part d’una col·lecció formada per un gran nombre de jocs i joguines procedents de la població de Perafita (Osona) i Roda de Ter (Osona), que han estat cedits pels seus propietaris, Ramona Vila Vall (Can Xelí) i Josep Castellà Suriñach (Cal Paleta). Actualment des de l’Àrea de Registre i Museografia del Museu s’està portant a terme l’inventari i la catalogació d’aquesta col·lecció de joguines (més de 200 peces) per poder-la presentar al públic i posar-la a l’abast de les persones investigadores. La selecció de joguines, cronològicament situades durant el període de la dècada dels 40 als 70 del segle XX són un bon exemple de l’ideari social d’aquells moments convulsos.

Actualment, i sobretot a partir dels anys vuitanta del segle XX, el col·leccionisme de joguines a Catalunya s’ha divulgat sensiblement i ja no trobem tan sols els col·leccionistes particulars, sinó que també s’hi han abocat les institucions, que hi dediquen estudis, exposicions i catàlegs.

La mostra del Museu d’Història de Catalunya ens proposa fer quatre petits viatges: el de les joguines sexistes, les de gènere femení durant el franquisme, les de gènere masculí en aquest mateix període i, per acabar, les joguines en l’actualitat. Tot plegat és molt interessant de conèixer. Trobareu tota la informació i fotos, fent clic AQUÍ