2 min.
image_pdfimage_print

Imatge de la façana del Museu que enguany celebra els seus 40 anys.

 

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) celebra el seu 40è aniversari amb un ric bagatge de quatre dècades en la promoció i difusió del patrimoni científic i tècnic de Catalunya. Inaugurat el 12 d’abril de 1984, el MNACTEC s’ha convertit en un dels tres museus nacionals catalans, amb la seva seu a Terrassa, concretament en l’espectacular edifici del Vapor Aymerich, Amat i Jover, un símbol del modernisme industrial català.

La missió del MNACTEC és d’una gran envergadura, abastant des de l’estudi i la interpretació fins a la conservació i difusió dels avenços científics i tècnics, amb un especial èmfasi en la seva interacció amb la societat. Amb més de 20.000 objectes en la seva col·lecció, el museu ofereix exposicions temàtiques que abasten àmbits tan diversos com l’energia, el transport, el tèxtil, la informàtica i la química.

Durant el 2023, el MNACTEC va continuar la seva tasca de difusió cultural amb més de 113.000 visitants, posant en relleu el seu paper vital en la preservació i divulgació del patrimoni industrial, científic i tècnic, que és part integrant de la riquesa cultural de Catalunya i la seva societat contemporània.

Les exposicions permanents del museu ofereixen una immersió en el passat i present de la tecnologia i la indústria catalana. “La fàbrica tèxtil” i “El transport” són dues de les més destacades, oferint una visió detallada dels processos industrials en el context original de les fàbriques catalanes. A més, l’espai Explora 0-6 proporciona una experiència d’aprenentatge innovadora per als més petits.

Però el MNACTEC també mira cap al futur amb iniciatives museològiques del segle XXI. Des del Canal MNACTEC fins al MNACTEC Bus, l’objectiu és apropar el coneixement científic i tècnic a tota la societat catalana, fomentant la participació ciutadana i la innovació en la difusió del patrimoni.

Per commemorar aquesta fita històrica, el MNACTEC ha organitzat una programació especial els propers 13 i 14 d’abril. Aquests dies seran de portes obertes al museu i inclouran activitats exclusives com passejades per les voltes de la teulada, un escape room, un espectacle de drons, i per culminar, un concert del popular cantant de trap terrassenc Lildami. Seran dos dies plens d’emoció i cultura per celebrar quatre dècades d’història del MNACTEC i el seu compromís continu amb la preservació i difusió del patrimoni científic i tècnic de Catalunya.