2 min.
image_pdfimage_print

Enguany fa 10 anys que es va crear la Wikipedra, plataforma col·laborativa que permet inventariar tots els elements existents a Catalunya fets amb aquest sistema, el de la pedra seca, que és una forma d’arquitectura tradicional que ha passat a la història i que, de fet, va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’any 2018.

Barraques de Vinya, al terme municipal d’Altafulla.

La pedra seca, per entendre’ns, és una de les tècniques més utilitzades per bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua. A Altafulla, com a la resta de Catalunya, hi ha clar exemples d’aquest tipus de construcció. Si entreu a la Wikipedra, podreu consultar-les totes al mapa.

Ara, tornant al desè aniversari de la Wikipedra, s’ha creat l’app de la Pedra Seca, l’aplicació mòbil de la Wikipedra que permet consultar els més de 26.000 continguts catalogats i introduir-ne de nous d’una manera ràpida, senzilla i intuïtiva.

L’app funciona de manera sincronitzada amb la Wikipedra i permet introduir i consultar 5 tipologies de construccions: barraques, construccions per emmagatzemar aigua, murs, forns i altres construccions. Inclou continguts de Catalunya i també del Parc Natural del Pirineu Català, de la Mancomunitat del Conflent-Canigó i del Parc Natural dels Pirineus Ariejans a l’estat francès. Està disponible tant per a iOs com per Android, i actualment acumula més de 2.500 descàrregues.

Sobre la Wikipedra, comentar-vos que està impulsada per l’Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l’Associació Drac Verd, que compta amb la participació de més de 400 voluntaris i que una trentena d’entitats que introdueixen, revisen i validen els continguts, creant així la major base de dades de contingut obert sobre pedra seca que existeix actualment.

Si us voleu descarregar l’app de la pedra seca, feu clic AQUÍ