2 min.
image_pdfimage_print

Sentir-se enamorat per una terra nova que acaba sent la teva devoció i convertir les vivències en poesia. Això és el que ha fet el poeta italià Bartolomeo Smaldone amb el poemari que presentarà aquests propers dies a les ciutats de Reus, Valls i Tarragona. El llibre, titulat “Dels calçots al 3d10. La meva Catalunya”, l’ha publicat La Banya Edicions i és una obra en català i italià amb pròleg del filòleg i gestor cultural Jordi Bertran.

Portada del llibre escrit per Bartolomeo Smaldone.

Es tracta d’un recull de peces dedicades a indrets que ha anat coneixent d’ençà que Smaldone va arribar per primer cop a les nostres comarques. Així, doncs, poetitza sobre els castells i la identitat que suposen per al poble català, parla sobre l’acte de compartir que es viu quan es mengen calçots, posa vers al gest de prendre un vermut al Mercadal de Reus i demostra la seva passió cap a la mística que desprèn un dels comerços més antics de Catalunya, la Casa Corderet de la ciutat de Tarragona.

L’italià, que actualment és un dels poetes més prestigiosos d’Itàlia havent rebut el Premi Montale el 2021 entre tants altres reconeixements, ha dedicat també en aquest llibre diverses poesies a l’oli de Riudecanyes, l’arròs del Delta de l’Ebre, el pa de Cal Sistaré de Reus, la festa del cava de Prades o les platges d’Altafulla, municipi on resideix cada cop que arriba a Catalunya.

La presentació oficial del llibre, que té el suport econòmica de la Diputació de Tarragona, tindrà lloc el dissabte 16 d’abril, a les 12.30h, als jardins de la Casa Rull de Reus. Bartolomeo Smaldone estarà acompanyat de l’editor del llibre, Oscar Ramírez Dolcet, i del cantautor napolità Alessio Arena que fa anys que viu a Catalunya i que ha traduït al català el llibre.

La segona presentació es farà el dimecres 20 d’abril, a les 19.00h, a la sala de Caps de Colla de la Vella de Valls. La ciutat de Tarragona acollirà la tercera i última presentació. Serà el dijous 21, a les 20.15h, a l’espai de La Guayaba del carrer Pin i Soler. El llibre es pot trobar a la venda a les principals llibreries de Reus i es pot comprar online demanant-lo a info@labanya.cat.

Bartolomeo Smaldone estarà a la parada que la Biblioteca d’Altafulla tindrà a la plaça de les escoles Manero el dia de Sant Jordi. Serà un dels deu autors locals convidats i signarà llibres a la tarda.