2 min.
image_pdfimage_print

L’estiu ha tingut poca activitat a molts països però aquella que s’ha fet ha estat intensa i de qualitat. Fa poc s ‘ha dut a terme a Itàlia el lliurament d’un dels reconeixements literaris amb més reconeixement del país veí, el Premio Montale Fuori di Casa, que enguany ha rebut el poeta Bartolomeo Smaldone. Es dóna el cas que Smaldone és el delegat a Itàlia de l’associació cultural altafullenca Etcètera, entitat que realitza part de la seva activitat al país veí. El poeta nascut a la regió de la Puglia, coneix molt bé Altafulla que s’hi desplaça dos o tres cops a l’any.

Un moment de l’acte de lliurament del Premi Montale.

L’acte de lliurament del Premio Montale s’ha fet al municipi de Santo Stefano di Magra i més concretament en un espai molt mediterrani, l’explotació agrícola Lucchi e Guastalli que és líder del sector de l’olivicultura a la regió de Ligúria. El jurat del Premio Montale ha decidit atorgar el premi al Bartolomeo Smaldone al considerar que és un dels principals exponents de la poesia al sud d’Itàlia i que la seva poesia és lenta, meditada i rítmica i digne hereva de l’antiga cultura de la Magna Grècia de la qual ell, Smaldone, n’és un il·lustre representant ja que els seus versos duen, sovint, el sentit tràgic de l’existència i el mite.

Bartolomeo Smaldone ha publicat nombrosos llibres de poesia però també ha tastat el camp de la novel·la i altres àmbits de la creació literària. També destaca per ser un actiu agent cultural a la regió de la Puglia, on presideix el Movimento Culturale Spiragli que va fundar l’any 2010. A més, properament publicarà el seu primer llibre de poesia en català a través del segell La Banya Edicions.