2 min.
image_pdfimage_print

Informa Sara de Rivas Rull

Tot i les múltiples complicacions d’aquest any, marcat per l’arribada del Covid-19 i la pandèmia, les dades del sector de la construcció són positives, ja que l’obra nova d’Altafulla ha augmentat notablement respecte el 2019. Així ho assenyala el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), tot recordant que, com des de 2011, l’activitat continua sent gairebé residual.

Al 2020 s’han construït 4 habitatges a Altafulla, 3 més que l’any passat, representant un 0,51% del total de l’obra nova de la província. Tot i això, la inversió econòmica és força inferior a la de l’any passat.

Pel que fa a la rehabilitació, les dades també són positives respecte als anys 2019 i 2018, ja que al 2020 s’ha doblat el nombre d’intervencions i la inversió econòmica ronda els 360.000 euros. A més, els valors continuen sent molt estables des de 2008, amb una mitja que ronda les 5 obres per any i que queden lluny de les 13 o 14 que es feien els anys previs a la crisi econòmica.

Els resultats assolits a Altafulla són majors als de Torredembarra on les reformes han caigut en picat passant de les 14 de l’any passat a només 3 enguany.

D’altra banda, l’activitat professional dels aparelladors i arquitectes tècnics sí que ha patit els efectes de la pandèmia, baixant al voltant d’un 38% respecte 2019. La davallada s’ha fet més notable en els certificats d’habitabilitat, relacionats al lloguer i la compravenda d’habitatge. Tot i així, les dades de setembre i octubre són molt bones i superiors a les dels mateixos mesos al 2019. En total, l’activitat dels arquitectes tècnics al municipi d’Altafulla representa un 0’61% pel que fa al total de la província.

Aquells anys gloriosos

Les dades sobre obra nova que es registren a Altafulla aquests últims anys, tots els que han vingut després de la crisi econòmica iniciada el 2008, són molt lluny d’aquelles temps previs al trencament de la bombolla i dels temps de bonança que van portar, per exemple, a la construcció de 270 habitatges l’any 2006 i, anant encara més enllà, a la creació de més de 400 habitatges un any abans, aquell llunyà i gloriós 2005.