2 min.
image_pdfimage_print

Any rere any, el tabaquisme segueix sent el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. A Catalunya, cada any moren prop de 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA 22-23), el 23,2% de la població de 15 anys i més de la Catalunya central continuava fumant (25,4% dels homes i 20,9% de les dones). Aquestes dades no difereixen gaire del conjunt de població catalana quant a dades de consum. L’any 2023 continuava fumant el 22,6% de la població de 15 anys i més (25,5% dels homes i 19,8% de les dones).

En la campanya d’enguany, l’OMS torna a recordar que el cultiu, la fabricació i l’ús del tabac enverinen l’aigua, el terra, les platges i els carrers de les ciutats amb productes químics, deixalles tòxiques i burilles de cigarrets, incloent microplàstics i deixalles de cigarretes electròniques. A més a més, està augmentant el consum de cigarretes electròniques que també generen residus, —cartutxos fungibles, bateries i sistemes electrònics amb materials contaminants—, i sovint són abocats al medi.

Sota el lema d’enguany, “Zero emissions també als teus pulmons” i per arribar a tota la població, la Xarxa, amb els seus membres provinents de diversos àmbits, ha elaborat diferents materials emmarcats en els efectes del tabac sobre els quatre elements bàsics del planeta: terra, aigua, foc i aigua.

Per als centres educatius i espais joves es proposen dues dinàmiques: El Joc del Tabac i salut planetària, un joc de taula de preguntes i respostes i, també, en una versió virtual, un kahoot per jugar en equips.

Per al món local i l’àmbit de salut, la Xarxa ha dissenyat una versió simplificada del Joc del Tabac i salut planetària i una ruleta de preguntes i respostes més relacionades amb la salut humana.

A més a més s’ha elaborat material molt visual per penjar en diferents espais —ajuntaments, casals, punts joves, farmàcies, etc.— amb informació que posa de relleu l’impacte del tabac des de l’òptica dels 4 elements, i un Quiz virtual accessible des dels QR que hi ha als pòsters o bé des d’un enllaç per a les xarxes socials.

Un any més, des de la Xarxa, es promou la recollida de burilles com a acció de sensibilització del seu impacte en el nostre entorn. Al Mediterrani, diàriament, s’acumulen una mitjana diària de 250.000 restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat, i gairebé una tercera part són burilles de cigarretes (30,6%).

La Xarxa, doncs, promou l’organització de caminades al voltant dels llocs de treball, d’estudi, d’on es viu per fer una recollida col·lectiva de burilles de tabac i prendre consciència de la importància que els entorns siguin més saludables, nets, cuidats i siguin atraients i facilitadors a l’hora de prendre opcions saludables.

Amb aquesta acció es reforça, també, la importància d’escollir un estil de vida activa que contempli caminar, moure’s, passejar, en front al sedentarisme i el consum de tabac.

Text i imatge: Gencat.cat