Els altafullencs i altafullenques reciclen molt menys del que haurien

Les dades de recollida selectiva a Altafulla no són, ni de lluny, per tirar coets. Això, en uns temps on es posen a l’abast del ciutadà tots els mecanismes per a la tria i separació dels residus que es generen a casa, passa a ser un problema i una assignatura pendent. Amb les dades del 2019 a la mà –perquè les d’enguany encara no es coneixen- es pot dir que cada habitant d’Altafulla genera anualment i de mitjana 637,1 quilos de residus que suposa 1,75 quilos diaris. Les mateixes dades diuen que al cap de l’any, només s’ha reciclat una tercera part del que s’ha generat perquè la mitjana de la recollida selectiva al municipi d’Altafulla va ser del 36,20% l’any 2019, un punt menys que l’any anterior (37,98%).

Una de les noves illes de contenidors d’Altafulla,, amb els antics contenidors soterrats que ara ja no estan homologats.

Veient les xifres, i sobretot pensant que la comarca del Tarragonès és la segona que menys recicla a tot Catalunya superada només per la Cerdanya, és obvi pensar que les polítiques de divulgació de la necessitat de fer la recollida selectiva s’han de seguir potenciant. Sobretot si es vol arribar als nivells de les comarques més avançades, com el Berguedà que lidera el rànquing amb un 68,82% dels residus generats reciclats amb la recollida selectiva.

Però a nivell global no estem pas tan malament si tornem a mirar les dades, que són les que manen en aquests casos. Els últims anys la recollida selectiva ha anat creixent a Catalunya fins al punt que del total dels residus municipals, l’any passat es va recollir selectivament el 44,8%, és a dir, 1,8 milions de tones, la xifra més alta de la història, i que representa un augment respecte l’any anterior del 9%”.

Imatge dels contenidors i el seu ús en cada cas.

Amb tot, és cert que les dades d’Altafulla de 2019 no són del tot bones si les comparem amb alguns municipis catalans on es recicla més del 80% dels residus a través de la recollida selectiva però també hem de mirar què fan els municipis més propers. Vist així, Altafulla és la cinquena població de l’àrea del Baix Gaià que més recicla per sota del Vespella de Gaià (55,53%), El Catllar (45,89%), Roda de Barà (43,40%) i Torredembarra que ens supera per ben poc (37,21%). El Creixell, amb un 11%, és el pitjor del tots els municipis de la zona.

Per cert, sabeu quins són els municipis que més reciclen a Catalunya? Matadepera, Vilablareix, Argentona, Tavèrnoles i Breda. Hi ha nou municipis de les comarques de Tarragona que són al llistat dels 100 que més reciclen de Catalunya. Entre ells, La Riba, Bellmunt del Priorat o Rocafort de Queralt.

Ara hem d’estar pendents de les dades d’aquest 2020 tan estrany en que hem estat tancats a casa molt temps amb els possibles canvis d’hàbits que s’hagin pogut tenir. En pocs mesos sabrem què hem fet amb els residus aquests temps de pandèmia.