< 1 min.
image_pdfimage_print

El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) ha emès una alerta preocupant: el 80% dels edificis del Camp de Tarragona que haurien d’haver passat la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) no ho han fet, segons ha informat l’ACN. Des que el decret que regula la ITE va entrar en vigor el 2012, només uns 24.000 dels gairebé 120.000 edificis que haurien d’haver estat inspeccionats han passat la revisió.

Dels edificis inspeccionats entre el 2023 i el 2024, un alarmant 93% va presentar deficiències, especialment a les façanes i cobertes, però també en l’estructura. Pel que fa a les ciutats, Tarragona lidera les inspeccions amb un 65% dels edificis que havien de ser inspeccionats. No obstant això, el percentatge és molt més baix en altres localitats: Reus registra un 30%, Cambrils un 25% i Montblanc un 28%.

El COAATT ha assenyalat la “manca d’implantació de la inspecció tècnica” i l’escassa eficàcia de les campanyes informatives realitzades. També ha criticat que el seguiment del compliment per part dels ajuntaments “ha estat molt baix”, destacant que no s’ha sancionat cap propietari per no passar la ITE i que no s’han implementat campanyes d’ajuda per finançar les inspeccions. Tot això ocorre en un context en què s’han detectat “problemes sistèmics en l’estructura en edificis de Badalona o Santa Coloma de Gramenet”. Segons el COAATT, només un 5% dels immobles a Torredembarra, Cunit i l’Hospitalet de l’Infant han complert amb l’ITE.