2 min.
image_pdfimage_print

Un ambiciós estudi clínic dut a terme per l’Hospital Juan Ramón ha demostrat que el pernil de gla 100% ibèric és beneficiós per a la salut cardiovascular a l’augmentar la concentració plasmàtica del colesterol bo, reduir significativament els nivells del colesterol dolent i no comportar augment de pes ni perímetre abdominal.

Durant un període de 8 setmanes, un total de 100 individus sans d’entre 25 i 55 anys van incloure en el seu esmorzar 40g de pernil de gla 100% ibèric. Les seves anàlisis es van comparar amb un altre període de 8 setmanes en què els mateixos individus van seguir la seva dieta habitual. Enllestit l’estudi es pot afirmar que el consum d’aquest pernil en una dosi de 40 grams diari és recomanable per a la població en general, ja que no incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars i té a més efectes favorables sobre diferents lípids i àcid úric.

La ingesta diària de 40g d’aquest producte durant 8 setmanes va comportar un augment substancial de la concentració plasmàtica del conegut com colesterol bo, una xifra que significa fins i tot més que alguns fàrmacs receptats per a pacients amb problemes de colesterol. Aquests nivells elevats de colesterol HDL tenen efectes protectors ja que eviten la formació de plaques d’ateroma, responsables de l’arterioesclerosi. També s’ha demostrat que contribueix a reduir significativament les concentracions plasmàtiques de triglicèrids i de colesterol LDL, conegut popularment com colesterol dolent, i que és una de les principals causes de les malalties cardiovasculars.

En relació a la pressió arterial, la recomanació de seguir una dieta baixa en sodi en pacients hipertensos i en població general és una pràctica habitual ja que aquest produeix retenció de líquids i en conseqüència això fa augmentar la pressió en les artèries. No obstant això, l’estudi ha demostrat que la ingesta diària en les proporcions estudiades no va modificar la pressió arterial en els individus sans entre 25 i 55 anys. Així mateix, es va constatar que no engreixa, ja que els pacients de l’estudi no van patir modificacions significatives en el seu pes, un paràmetre d’especial rellevància en el desenvolupament de síndrome metabòlica.

Finalment, després del període d’ingesta, també es va observar una reducció significativa de l’àcid úric sanguini, de manera que es tracta d’un aliment que es pot recomanar especialment en pacients amb hipouricemia o gota.