2 min.
image_pdfimage_print

Imatge: Jacobo Maleriro.

 

L’enquesta “What Worries the World” (“Què preocupa al món?”), realitzada per la consultora internacional Ipsos, ha proporcionat dades reveladores sobre l’estat d’ànim i les percepcions de la població espanyola en comparació amb altres països. Aquesta enquesta, que té com a objectiu principal mesurar el grau de descontentament ciutadà pel que fa al rumb del país, ofereix una visió crítica de la situació actual a Espanya.

D’acord amb els resultats de la consulta, feta al desembre de 2023, una xifra significativa de ciutadans espanyols expressen una gran preocupació pel futur del país. En concret, sis de cada deu enquestats (60%) creuen que Espanya està encaminant-se en la direcció equivocada. Aquesta xifra revela un profund sentiment de desànim i incertesa que ha calat profundament en la societat espanyola.

Aquesta percepció negativa contrasta amb altres països de l’estudi. A Singapur, només un 18% dels enquestats consideren que el seu país va pel mal camí. A la Índia, la xifra puja al 25% i a Mèxic arriba al 39%. Òbviament hi ha persones molt més pessimistes que els espanyols, com el 86% de peruans que pensen que el seu país està molt malament, o el 84% de sudafricans, el 80% de francesos o el 73% de xilens, japonesos o alemanys. Als Estats Units hi ha un 66% de ciutadans que veuen malament la seva nació i a l’Argentina, un 51%.

En tot cas, la comparació amb altres nacions posa de manifest la magnitud d’aquesta preocupació que afecta a casa nostra perquè, en aquest context internacional, Espanya presenta una de les xifres més altes de descontentament entre la població.

Les preocupacions principals sobre la inflació, el crim i la pobresa es destaquen com a factors claus d’aquesta percepció negativa a Espanya. Això planteja desafiaments significatius per als líders polítics i les institucions del país, que han de respondre a aquest sentiment ciutadà i prendre mesures per abordar les preocupacions més urgents.

Per tant, aquesta enquesta ens recorda que la insatisfacció i la preocupació són sentiments que es comparteixen en molts racons del món. És un moment crític per a Espanya, i les seves respostes a aquestes inquietuds determinaran el futur del país en els pròxims anys.