3 min.
image_pdfimage_print

Conèixer la història no ha de ser mai una assignatura pendent i especialment si la tens a prop de casa. Les jornades de portes obertes de la Vil·la dels Munts tenen precisament aquest propòsit, apropar una època daurada de la Tàrraco romana que es va estendre molt més enllà de la ciutat de Tarragona, en espais com aquest turó costaner a 12 quilometres de la gran ciutat on es va aixecar la vil·la al segle I.

Dos dels assistents a la jornada de portes obertes, caminen pel recinte exterior de la vil·la.

Aquest diumenge tothom qui ha volgut ha pogut entrar a les restes d’aquest monument, inclòs a la declaració de Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO des de l’any 2000. L’entrada era gratuïta i l’accés s’ha fet entre les deu del matí les dues de la tarda. Els primers en arribar ha estat una família altafullenca de quatre membres, matrimoni i dos fills, que volien veure de nou el recinte arqueològic perquè ja el coneixien. Després, un matrimoni de Torredembarra que mai havia vist els Munts. I així, en parella, grups reduïts o de manera individual, el matí ha anat portant gent.

El Sergi, estudiant d’arqueologia, observa amb detall els marbre de les parets romanes.

El Sergi, estudiant d’arqueologia a la UAB, mirava amb detall les restes del marbre que encara es conserva a algunes parts de la vil·la romana.

Ens explica que “tenir a l’abast jaciments i espais arqueològics com aquest dels Munts és del tot essencial per mantenir viva la nostra memòria històrica i aprendre a saber com es vivia dos mil anys abans”.

A pocs metres seus, el Jacint i la Rosa, un matrimoni de Tarragona, observen embadalits les restes dels mosaics i pintures de les parets de les estances d’aquella esplendorosa vil·la ara fa vint segles.

El Jacint i la Rosa, a l’àrea de la coberta que conserva els mosaics del terra.

Ella ens confessa que “sovint tendim a anar a buscar la bellesa i la història que ens suposa el llegat històric molt lluny i desconeixem que el tenim al costat de casa. Això dels Munts és tota una descoberta”.

A l’entrada del recinte hi hem trobat a la Maria del Carmen i al Pedro, una parella de jubilats de Santiago de Compostela que estiueja uns dies a Altafulla.

Ens expliquen que “caldria que Tarragona i la seva àrea d’influència es reivindiqués a nivell històric perquè tenen un llegat immens que és el gran desconegut. No pot ser que hi hagi la riquesa que hem vist aquests dies, com aquesta vil·la romana, i no se’n parli com caldria”.

La Maria del Carmen i el Pedro, al centre d’interpretació.

A part de la visita exterior que es pot fer als Munts, un altre espai on els visitants hi dediquen una bona estona és el centre d’interpretació del monument on s’explica el naixement, la grandesa i el declivi d’aquesta vil·la romana que va ser espai residencial i és avui en dia, per cert, un dels monuments més importants del país per la magnitud de les seves restes arquitectòniques i per la riquesa del tractament decoratiu.

En definitiva, allí on els propietaris de la vil·la dels Munts i els seus convidats reposaven fa quasi 2.000 anys, avui hi passegen altres ciutadans d’aquest món que, veient com era l’espai en aquella època, sovint els envegen en molts sentits.

El Centre d’Interpretació permet al visitant saber com era la vil·la i conèixer la seva història abans d’iniciar el recorregut exterior.