
Foto: Jacobo Maleriro
Els hàbits de compra dels consumidors estan evolucionant constantment en resposta a factors econòmics i canvis en la consciència social. Recentment, s’han produït canvis notables en les preferències de compra en diverses categories de productes a nivell internacional. Un estudi basat en dades de Consumer Insights ha revelat que la roba, el calçat i l’electrònica de consum són les principals categories de productes en les quals els preus baixos tenen una importància particular per als consumidors en països seleccionats.
La roba i el calçat són dos àmbits on els preus baixos inspiren més preocupació en cinc dels sis països analitzats. França i Brasil destaquen com els països amb el més alt percentatge d’enquestats que valoren els preus baixos en roba i calçat, amb un 68% i un 64%, respectivament. Aquesta tendència posa de manifest la importància de l’aspecte personal i la vestimenta en la vida quotidiana d’aquests consumidors.
Pel que fa als productes electrònics, que inclouen telèfons intel·ligents, televisors i equips per escoltar música, una vegada més, els preus baixos són importants en tots els països analitzats, tot i que amb algunes diferències en la magnitud de la seva importància. Aquests productes ocupen la segona posició en cinc dels sis països enquestats, amb l’excepció d’Alemanya, on la prioritat recau en estalviar en menjar i begudes sense alcohol. A Brasil, un 61% dels enquestats consideren els preus baixos com una prioritat en aquesta categoria, seguits de prop per França amb un 57%. D’altra banda, Corea del Sud mostra el percentatge més baix, amb només un 24%, suggerint que, en aquest país, altres factors com la qualitat o la marca podrien ser més influents en la selecció de productes electrònics.
Aquesta diversitat en les preferències dels consumidors a nivell internacional posa de manifest la importància de tenir en compte els factors culturals i econòmics en la formulació de les estratègies de màrqueting i venda per a cada mercat.
La Tendència Creixent de Comprar Productes de Segona Mà
Un altre canvi rellevant en els hàbits de compra és l’augment de la demanda de productes de segona mà. Factors com la inflació i la creixent consciència ecològica estan modificant la mentalitat de cada vegada més persones, que es mostren disposades a comprar productes usats sense cap mena de prejudici.
A més, l’aparició de llocs web i aplicacions com Wallapop o Vinted, que faciliten la compravenda entre particulars, ha contribuït significativament a l’auge del mercat de segona mà. Aquestes plataformes proporcionen als consumidors l’oportunitat d’adquirir articles de segona mà de manera convenient i segura, la qual cosa ha impulsat la popularitat d’aquesta pràctica.
Dades d’una macroenquesta a nivell mundial confirmen aquesta tendència. Per exemple, a l’Índia, el percentatge d’enquestats que han adquirit algun producte de segona mà en l’últim any ha passat del 36% el 2019 al 60% el 2022/2023. Aquest increment notable demostra com aquesta pràctica està guanyant terreny en mercats emergents.
Països europeus com França i Alemanya també han vist créixer significativament el percentatge d’aficionats a les compres de segona mà en aquest període de quatre anys, arribant al 57% i 55% d’enquestats, respectivament, que afirmen haver comprat almenys un article usat el 2022/2023. Això reflecteix l’interès creixent dels consumidors europeus per als productes de segona mà.
Encara que a Corea del Sud la compra de segona mà només ha atrau menys del 40% dels enquestats el 2022/2023, és evident que la pràctica compta amb més adeptes que fa quatre anys.
És evident, doncs, que l’apreciació dels preus baixos en categories com la roba, el calçat i l’electrònica varia segons el país, revelant les diferents preferències dels consumidors en diferents regions. A més, la compra de productes de segona mà està en creixement, impulsada per la inflació i la consciència ecològica, així com per la comoditat de les plataformes en línia que faciliten aquesta pràctica. Aquestes tendències demostren que el comportament del consumidor està en constant evolució, influït per una varietat de factors econòmics i culturals.