2 min.
image_pdfimage_print

Imatge: Jacobo Maleriro.

 

Una recerca exhaustiva realitzada recentment per l’empresa internacional Ipsos, amb la participació de més de 23.000 persones de 31 països, ha permès saber quines són les preocupacions més importants dels entrevistats en relació amb els sistemes de salut dels seus respectius països. Els resultats d’aquest estudi ofereixen una visió molt interessant dels reptes que els sistemes de salut global han d’afrontar actualment.

El major problema identificat, assenyalat per gairebé la meitat dels participants (46%), és la manca de personal sanitari. Aquesta xifra reflecteix la creixent inquietud sobre la falta de metges, infermers i altres professionals mèdics en el sistema, la qual cosa podria estar relacionada amb els llargs temps d’espera per rebre atenció mèdica i accés als tractaments. Aquesta inquietud ocupa el primer lloc a la enquesta i és compartida pel mateix 46% dels entrevistats.

Un altre repte destacat és la preocupació pels costos associats a l’accés als tractaments, esmentada pel 31% dels enquestats. Aquesta dada posa de manifest la importància d’abordar la qüestió de l’accessibilitat econòmica als serveis de salut, ja que una tercera part dels entrevistats es troba amb dificultats econòmiques relacionades amb l’accés als tractaments mèdics. La preocupació pels costos pot ser un factor determinant en la capacitat de les persones per buscar atenció mèdica quan la necessiten.

Gràfica que mostra les principals mancances de la població sobre el sistema sanitari.

 

D’altra banda, la burocràcia en el sistema de salut és una inquietud per al 23% dels enquestats. Aquesta preocupació destaca la necessitat de simplificar els processos administratius per millorar l’eficiència i l’accessibilitat als serveis de salut.

A més, la manca d’inversió en el sistema de salut en general i en la salut preventiva en particular també es presenta com un problema important. Abordar aquesta qüestió és urgent per assegurar un sistema de salut sostenible i centrar-se en la prevenció de malalties per millorar la salut general de la població.

Per acabar, aquests resultats subratllen la urgència d’abordar les deficiències en els sistemes de salut mundial i posar en marxa polítiques i accions efectives per millorar l’accessibilitat, la eficàcia i la sostenibilitat dels serveis de salut a nivell global.