4 min.
image_pdfimage_print

Un article d’Òscar Ramírez Dolcet

En aquesta era digital que ens devora imparablement, on la tecnologia està present en gairebé tots els aspectes de la nostra vida diària, els telèfons mòbils se’ns han imposat com a eines essencials per a la comunicació, l’entreteniment i fins i tot l’aprenentatge. Tot i això, l’ús dels telèfons mòbils en nens molt petits, especialment en la franja d’edat de 0 a 3 anys, ha generat una preocupació creixent entre educadors i experts en salut infantil.

Els primers anys de vida són crítics per al desenvolupament del cervell. Segons la doctora Nadine Burke Harris, pediatra i investigadora en desenvolupament infantil, els primers tres anys de vida són essencials per establir les bases del desenvolupament cognitiu, emocional i social dels nens. Durant aquest període, el cervell és altament plàstic i es desenvolupa ràpidament, responent a les experiències i estímuls del seu entorn.

L’ús excessiu de telèfons mòbils en aquesta etapa, doncs, pot interferir amb el desenvolupament normal del cervell. Un estudi publicat a la revista “JAMA Pediatrics” conclou que l’exposició prolongada a pantalles en nens petits està associada amb un retard en el desenvolupament del llenguatge i habilitats socials. Els nens necessiten interaccions reals amb persones, jocs físics i exploració del seu entorn per desenvolupar-se correctament.

L’ús excessiu dels mòbils també pot tenir implicacions negatives per a la salut física dels més petits. L’Associació Americana de Pediatria recomana que els nens menors de 18 mesos no utilitzin pantalles, excepte per a videotrucades amb supervisió parental. Entre els 18 i els 24 mesos, l’ús de pantalles hauria de ser limitat i sempre amb contingut d’alta qualitat i amb la participació dels pares.

L’exposició prolongada a les pantalles pot causar problemes de visió com la síndrome de visió per computadora, que inclou símptomes com la fatiga ocular, visió borrosa i mals de cap. A més, el temps de pantalla pot reduir el temps dedicat a activitats físiques, contribuint a un estil de vida sedentari que pot portar a problemes com l’obesitat infantil.

Diversos estudis han demostrat també que l’ús de pantalles abans d’anar a dormir pot interferir amb els cicles de son dels nens. La llum blava emesa per les pantalles dels telèfons mòbils inhibeix la producció de melatonina, hormona que regula el son. Els nens que utilitzen dispositius electrònics abans d’anar a dormir tenen més probabilitats de patir insomni, trastorns del son i una qualitat de son reduïda.

No oblidem que el son és fonamental per al desenvolupament físic i cognitiu dels nens. La falta de son pot afectar el seu rendiment acadèmic, l’estat d’ànim i la capacitat per gestionar l’estrès. Els experts recomanen establir rutines de son consistents i evitar l’ús de pantalles almenys una hora abans d’anar a dormir per assegurar un descans adequat.

Hi ha encara més arguments. Els telèfons mòbils poden afectar la qualitat de les relacions socials dels nens. Els infants aprenen a relacionar-se amb els altres a través de la interacció directa, que inclou la comunicació verbal i no verbal, el joc simbòlic i l’aprenentatge de normes socials. L’ús de dispositius mòbils pot reduir les oportunitats d’aquestes interaccions crucials.

Segons la doctora Jenny Radesky, pediatra i experta en desenvolupament infantil, els nens petits necessiten experimentar interaccions humanes reals per desenvolupar habilitats socials i emocionals. L’ús excessiu de pantalles pot desplaçar el temps que els nens passen jugant amb altres nens o interactuant amb els seus pares, la qual cosa pot afectar negativament el seu desenvolupament social.

Un altre problema important associat a l’ús dels mòbils en nens petits és el risc d’exposició a continguts inadequats. Tot i que molts pares intenten controlar els continguts als quals els seus fills estan exposats, no sempre és possible garantir que els nens només accedeixin a materials adequats per a la seva edat.

Els dispositius mòbils ofereixen accés a una àmplia gamma de continguts, alguns dels quals poden ser violents, inadequats o simplement no adaptats per a nens petits. Aquesta exposició pot tenir un impacte negatiu en el desenvolupament emocional i psicològic dels nens. És crucial que els pares supervisin de prop l’ús de dispositius electrònics per part dels seus fills i utilitzin eines de control parental per limitar l’accés a continguts inadequats.

Recomanacions per als pares

Davant dels riscos associats a l’ús dels telèfons mòbils en nens de 0 a 3 anys, és essencial que els pares prenguin mesures per protegir el desenvolupament dels seus fills, com ara evitar l’ús de pantalles en nens menors de 18 mesos, participar activament en l’ús de les pantalles per ajudar els nens a comprendre el que estan veient, establir límits clars sobre el temps que els seus fills poden passar davant de les pantalles, fomentar activitats alternatives que no impliquin l’ús de pantalles, com el joc físic, la lectura de llibres, les manualitats o les interaccions socials amb altres nens, establir zones de la casa on no es permeti l’ús de dispositius electrònics, com la zona de menjador o els dormitoris i, no menys important, ser un exemple per als seus fills. Això es tradueix en que és important que els pares també limitin el seu propi ús de dispositius mòbils i mostrin hàbits saludables pel que fa al temps de pantalla.

Per tot allò comentat en aquest article, és obvi pensar que si volem evolucionar com toca, és molt important limitar, per part dels pares, l’exposició a les pantalles durant els primers anys de vida als seus fills i fomentar activitats que afavoreixin el desenvolupament integral dels nens.

Els pares tenen un paper crucial en la regulació de l’ús de la tecnologia per part dels seus fills i en la promoció de hàbits saludables. Seguint les recomanacions dels experts i establint límits clars, es pot assegurar que els nens creixin en un entorn que afavoreixi el seu desenvolupament òptim.

Com en tantes altres ocasions, la clau està en l’equilibri. La tecnologia pot oferir beneficis educatius i d’entreteniment quan s’utilitza adequadament, però és fonamental que els pares gestionin de manera activa i conscient l’ús de dispositius mòbils per garantir que els seus fills desenvolupin les habilitats necessàries per prosperar en el món real.