Errors històrics de pel·lícules taquilleres
Article d’opinió de Judith Mata-Ferrer
Les pel·lícules basades en personatges o èpoques històriques són molts comuns en el cinema. Quin millor lloc on buscar una bona història que en la nostra mateixa? Però s’ha d’anar molt amb compte, perquè els guionistes i productors busquen l’èxit taquiller i no tenen escrúpols per canviar i inventar el que sigui, per tal de guanyar-se l’audiència. Val més no creure tot el que veiem i, en tot cas, comprovar-ho.
Bohemian Rhapsody
És curiós com els productors del biopic de Queen s’atrevissin a errar en les dates de la vida de Freddie… tan sols per aconseguir un final èpic. S’acomiada la pel·lícula amb el final de l’actuació del grup al concert de Live Aid. El que fa que aquest moment sigui gloriós és que els membres saben que Freddie Mercury està malalt de SIDA i que tard o d’hora se n’anirà. No obstant això, el concert del Live Aid es va dur a terme el 1985 i segons Jim Hutton, la parella del cantant, li van diagnosticar la malaltia el 1987. És un error bastant evident, sobretot pels fans del grup.
Braveheart
Embolcada de polèmica per errors de producció, a més, té errors d’anys i de personatges que apareixen. Un dels pitjors és que William Wallace no va néixer en un poble. Realment, va néixer en una família noble i, fins i tot, tenia el títol de cavaller. Així, la perspectiva de la pel·lícula canvia moltíssim. És cert que va defensar Escòcia de la invasió anglesa, però des del punt de vista de la reialesa i pels seus interessos, no com a un pobre noi de camp. A més, tampoc hi ha indicis que confirmin que es pintés la cara…
Titanic
Com no podien faltar els errors en aquesta pel·lícula tan polèmica? Titanic és tant estimada com odiada, però hi ha coses que no es poden perdonar. Hi ha una escena en què la Rose treu uns quadres d’una maleta, Cal menciona que és d’un tal Picasso. En efecte, es tracta de les “Senyoretes d’Avinyó”. En primer lloc, ni els colors de la pintura ni la composició són exactament els mateixos, clarament, el quadre mai va estar a bord del Titanic ni es va enfonsar amb ell. Els productors van rebre moltes queixes, sobretot per temes de drets, però Cameron no en va fer mai cas.
300
Estimada pel públic per ser èpica, 300 té un error històric bastant important. És veritat que Leonidas va dirigir a tres-cents espartans en la lluita contra Jerjes, però el que la pel·lícula no explica és que amb ells hi havia un total de més de mil soldats que venien d’altres indrets grecs. En el film veiem que hi ha soldats d’altres regions que volen combatre contra Jerjes, però per diverses circumstàncies no arriben a fer-ho. Així, deixen als espartans com els únics herois.
Gladiator
Un personatge mític de la pel·lícula és l’emperador Còmode, que fa la vida impossible al protagonista. Se’l presenta com un emperador malvat, que ha assassinat al seu pare en un atac de ràbia. Però realment, Marc Aureli, el pare, va morir per causes naturals i, de fet, va assegurar-se de què el seu fill fos l’emperador després d’ell. A més, el personatge de Màxim Dècim, el protagonista, no és tan sols real. És possible que els guionistes s’inspiressin en gladiadors i successos reals, però poques coses que apareixen a la pel·lícula les podem trobar als llibres d’història.
10 000 BC
Si mai mires aquesta pel·lícula, no et creguis res del que veus. Fa una barreja d’anys i de cultures que mai van arribar a ser coetànies i, el pitjor, s’inventen coses. És impossible que els primers homes, que són els protagonistes de la pel·lícula, es trobessin amb els egipcis. A més, aquests construeixen les piràmides amb mamuts. No cal dir que això és impossible. En primer lloc, els mamuts no haurien aguantat les condicions del desert. En segon lloc, aquests animals van viure majoritàriament durant les eres de gel, amb els primers homes i quan la cultura egípcia estava vigent, en quedaven molt pocs al món. A més, la caracterització dels personatges també s’allunya bastant de la realitat.