2 min.
image_pdfimage_print

La vaga de fam iniciada per l’italià Mario Sanna i a la qual es van sumar el president de l’associació cultural Etcètera, Òscar Ramírez Dolcet; i el president de l’associació Spiragli, Bartolomeo Smaldone, compleix avui la primera setmana i no té, de moment, vies de solució.

Al mig, l’ajuntament de Rieti, a Itàlia, municipi on viu actualment la familia de Mario Sanna.

Mario Sanna és un dels afectats del terratrèmol que l’agost del 2016 va acabar amb la vida de quasi 300 persones al petit poble italià d’Amatrice, al nord de Roma. El motiu d’aquesta dràstica protesta ve derivat de les errades de l’actual marc legal italià que estableix que en cas d’una tragèdia com pot ser un terratrèmol, els qui tenen una casa en propietat que s’esfondra en aquell sisme, tenen dret a construir-se un nou habitatge sense haver de pagar els impostos d’urbanització ni les taxes de l’arribada de serveis bàsics com l’aigua, la llum o el clavegueram. Però en canvi, si la persona que ha sofert el terratrèmol estava de lloguer en aquella casa, no té els mateixos drets i ha de pagar-ho tot.

En el cas de Mario Sanna i la seva dona Stefania, ells van perdre al terratrèmol al seu fill gran Filippo i ara els hi demanen 42.000 euros pels impostos esmentats abans si volen començar una nova vida perquè ells eren llogaters de la casa esfondrada pel terratrèmol.

Segons Òscar Ramírez, president d’Etcètera “Una família que ha patit la pèrdua del seu fill i que s’ha quedat sense res, ni casa ni pertinences, no té perquè passar per aquesta humiliació per part d’un sistema polític italià que crear ciutadans de primera i altres de segona. No ens farem enrere amb la protesta, el seu silenci o passivitat ens fa forts”.

Recollida de signatures

La vaga de fam iniciada per Mario Sanna, Bartolomeo Smaldone i Òscar Ramírez es  mantindrà fins que la situació es capgiri i s’ha començat a complementar amb una recollida de signatures i enviament de e-mails on es demana a l’ajuntament de Rieti, on s’ha creat el conflicte, que reconsideri la seva posició i deixi exempt del cobrament de les taxes i impostos a la família de Mario Sanna. De moment, més de mig centenar de persones de les comarques de Tarragona han donat suport a aquesta iniciativa que consisteix també, en enviar un e-mail a l’alcalde de Rieti i als regidors exigint que acabin amb aquest greuge. Els interessats en prendre-hi part, poden aconseguir el text que hauran d’enviar a Rieti, enviant un e-mail a associacioetcetera@gmail.com