Les ciutats de Reus i Altafulla han acollit aquests dies la presentació del llibre “La Cura”, última creació del periodista i escriptor Òscar Ramírez Dolcet qui en aquesta ocasió s’endinsa en el món de la fotografia. De fet, el nou llibre ha estat fet a quatre mans amb el poeta italià Bartolomeo Smaldone ja que aquest ha escrit els textos de les 54 fotografies que formen part de l’obra i que ha realitzat Ramírez durant els seus viatges dels darrers anys ja fossin per plaer o per feina. Com ell mateix “aquest llibre és una mena de crit a la societat per aprendre a mirar-se les coses, a observar-les, amb més calma i deteniment amb que ho fem ara. És el moment d’aturar-nos davant un paisatge i cercar-li elements no visibles a primer cop d’ull o d’observar a una persona a la cara i cercar al seu esguard tants sentiments i emocions que costa percebre de manera veloç”.

Moment de la presentació a Altafulla
El resultat és una obra de molt qualitat, publicada en versió bilingüe català-italià i amb una edició de luxe molt acurada per part de La Banya Edicions. A les fotos realitzes a països com Grècia, Egipte, Itàlia o el Marroc; compartides per aquelles fetes a ciutats properes com Tarragona, Reus o Altafulla; s’hi sumen també altres imatges on l’important és el gest i el personatge més que l’indret on han estat captades.
“La Cura” es va presentar oficialment el 5 de juny a la ciutat italiana de Rieti. Posteriorment va arribar a Catalunya on el 19 de juny on es va fer la presentació a La Fira Centre Comercial i el 22 de juny a la Sala Teresa Manero d’Altafulla. Els tres actes han reunit un nodrit nombre d’assistents i formen part d’una gira més llarga de presentacions ja que n’hi ha 8 més de previstes per als mesos d’agost i setembre a l’illa de Sardegna, al golf de Nàpols, a la regió de la Puglia o a ciutats com Foggia o Ancona.
Un llibre molt familiar i solidari
Com comenta l’impulsor del projecte de “La Cura”, Òscar Ramírez Dolcet, aquest és “un projecte molt especial ja que hi he volgut sumar a gent molt propera i de la família, començant per la portada que és un quadre a l’oli pintat per la meva dona Blanca Ferrer; la foto del colofó final que ha realitzat la Judith Mata-Ferrer; el pròleg de l’escultor, professor i amic Rufino Mesa; o el fet que tots els diners que es recullin amb la venda del llibre vagin destinats a l’associació Il Sorriso di Filippo, nascuda arran del terratrèmol d’Amatrice de l’any 2016, i liderada per Mario Sanna i Stefania Ciriello que són els pares del Filippo Sanna, última victima mortal d’aquell sisme.

La presentaciió a Altafulla va tenir lloc a la Sala Teresa Manero.
La filosofia d’aquest llibre
Un dels aspectes més curiosos d’aquest llibre que han publicat Òscar Ramírez Dolcet i Bartolomeo Smaldone, el primer que signen conjuntament, és el títol i la dedicatòria. La Cura, explica Ramírez, “significa el mateix en català que en italià, parla de la necessitat de protegir allò que veiem al nostre voltant per donar-li un major valor”.
A més, però, és el nom d’una cançó del cantautor i compositor italià Franco Battiato, mort recentment i amb qui Òscar Ramírez Dolcet mantenia una gran relació d’amistat des de feia més de dues dècades. Per això, també, que el llibre estigui dedicat al músic i inclogui dues fotografies fetes per Ramírez al llarg d’aquests anys d’amistat directe.