Etcètera i Spiragli porten la cultura catalana a Itàlia amb el festival ITACAT aquest cap de setmana

Cartell principal del festival ITACAT

Amb l’objectiu d’agermanar Catalunya i Itàlia i aportar la cultura catalana a terres veïnes, l’associació cultural altafullenca Etcètera i el Movimento Culturale Spiragli organitzen aquest cap de setmana al municipi d’Altamura, a la Puglia, el festival ITACAT, ponts per construir cultura.  

Durant tres dies, del 9 al 11 de setembre, la cultura i gastronomia catalanes impactaran de ple entre els assistents a les diverses activitats que s’han previst i que permetran saber com és Catalunya i les seves tradicions. El divendres dia 9, a les 19.00h, es dona el tret de sortida amb la presentació del llibre “Dels calçots al 3d10. La meva Catalunya” del poeta italià Bartolomeo Smaldone. Posteriorment, s’inaugurarà la mostra fotogràfica “Catalunya, aquesta terra” que mostra els principals indrets de les comarques de Tarragona en 30 fotografies realitzades pel periodista i president d’ETC, Òscar Ramírez Dolcet.

Dissabte dia 10, a les 12.00h, arribarà el moment gastronòmic amb la degustació culinària de cuina catalana i italiana amb diversos plats. En el cas de Catalunya, i de les mans de Fina Dolcet, els assistents podran provar el pa amb tomàquet amb embotits catalans i veuran fer en directa un arròs de peix que després assaboriran. A la tarda hi haurà una xerrada titulada “Altamura aragonese” que anirà a càrrec de l’escriptor i historiador Giuseppe Pupillo qui dialogarà amb el periodista Antonio Ferrante.

Programa del festival amb les imatges dels participants.

Diumenge dia 11, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, el protagonista de la xerrada serà el filòleg i gestor cultural Jordi Bertran qui, sota el títol “Catalunya, una illa, un pont per la cultura”, aproparà al públic la idiosincràsia i història del poble català a través dels segles i les seves tradicions més populars. La cloenda del festival ITACAT arribarà a les 20.00h amb el concert “Te cante de core” que oferiran Maria Moramarco i Luigi Bolognese. Totes les activitats tindran lloc a l’espai Infopoint i seran obertes al públic menys la degustació culinària per la qual es requerirà invitació.

L’associació cultural Etcètera i el Movimento Cultural Spiragli col·laboren plegades des de l’any 2016 i ara sumen de nou esforços per aconseguir que l’agermanament entre Catalunya i Itàlia, dos territoris amb tants nexes en comú, es potencií per donar valor a les realitats d’ambdós.