3 min.
image_pdfimage_print

Moment de la xerrada sobre Catalunya que va tenir lloc el diumenge 11 de setembre, coincidint amb la Diada Nacional.

Més de 300 persones han assistit a les activitats incloses dins del festival ITACAT que ha acollit la ciutat italiana d’Altamura del 9 al 11 de setembre sota l’organització de l’associació cultural altafullenca Etcètera i la italiana Movimento Culturale Spiragli. Han estat tres dies plens d’activitats per donar a conèixer al poble italià la història, patrimoni, tradicions, gastronomia i cultura catalana a través d’activitats ben diverses com una demostració de cuina catalana, una xerrada sobre la idiosincràsia i tradicions dels catalans o una mostra fotogràfica dels principals espais de les comarques de Tarragona.

Els assistents han pogut intercanviar experiències amb els convidats arribats de Catalunya mentre degustaven un arròs de peix, menjaven pa amb tomàquet i llonganissa de pagès o bevien vi del Priorat en porró. Igualment, han vist els diversos vídeos projectats que mostraven les principals ciutats, monuments i tradicions de Catalunya. La part italiana ha tingut el seu punt clau en una conferència sobre la ciutat d’Altamura aragonese; el concert de la música de la Murgia a càrrec de Luigi Bolognese i Maria Moramarco;  o la presentació del poemari del poeta italià Bartolomeo Smaldone, fortament arrelat a Catalunya des del 2015.

El públic assistent a ITACAT a Itàlia, que va omplir en tot moment l’aforament de l’espai, va ser sempre molt atent.

Els organitzadors ja han anunciat que el festival “ITACAT, ponts per construir cultura” tindrà continuïtat el proper any 2023 i es farà a les comarques de Tarragona. El president d’Etcètera, Òscar Ramírez Dolcet, ha explicat que “ja es treballa per realitzar les activitats als municipis d’Altafulla, Reus o Tarragona. Dels seus ajuntaments i la predisposició a col·laborar dels seus equips de govern en dependrà que acabin sent la seu o seus del festival o no perquè nosaltres només ens casem amb la cultura, no amb cap partit polític ni amb cap ciutat concreta”.

Cal recordar que l’associació cultural Etcètera i el Movimento Cultural Spiragli col·laboren plegades des de l’any 2016 i que des d’aquell moment han sumat sempre esforços per aconseguir que l’agermanament entre Catalunya i Itàlia, dos territoris amb tants nexes en comú, es potencií per donar valor a les realitats d’ambdós. El festival Al3Mura dedicat a Pier Paolo Pasolini l’any 2016, fet a cavall entre les ciutats de Reus i Tarragona, va ser el punt de sortida d’aquesta col·laboració cada cop més potent.

Foto final dels participants i parts dels assistent a l’exterior de l’InfoPoint, edifici municipal que va acollir el festival.